Gräshoppor förvärrar matbrist i Sydsudan

Bild: ©FAO/Sven Torfinn

Bild: ©FAO/Sven Torfinn

Invasionen av ökengräshoppor som plågat östra Afrika i veckor har nu nått in i Sydsudan som redan kämpar mot utbredd hunger och inbördeskrig. Enligt FN lider i dag 5,5 miljoner människor i landet av matbrist. Gräshopporna ger sig nu på den gröda som håller på att mogna för att skördas under mars, april, maj. Utsikterna för det kommande halvåret är dystra.

Caritas Sydsudan rapporterar att gräshopporna kommit in söderifrån till stiftet Torit. Detta bekräftas av FN. Regionen kring Torit drabbades i vintras av översvämning och brist på mat. Caritas har därför skickat baslivsmedel som majsmjöl, bönor och matolja till Torit och till dess grannregion där huvudstaden Juba ligger.

I en tweet skriver FN:s biståndschef Mark Lowcock: ”Det värsta utbrottet av ökengräshoppor är nu på gång på Afrikas horn. En katastrofal humanitär kris hotar om vi inte agerar snabbt för att stoppa dem”. Enligt FN kan redan en liten svärm av gräshoppor konsumera lika mycket mat på en dag som 35 000 människor. Och svärmarna kan bli så stora som städer och förflytta sig 15 mil om dagen.

Sydsudan brottas redan med stora problem i spåren av det fem år långa inbördeskriget och flera år av torka och missväxt. FN beräknar att 7,5 miljoner människor i Sydsudan i år kommer att vara behov av humanitär hjälp. Dessutom är 2,2 miljoner människor på flykt i grannländerna. Den totala befolkningen var 2017 knappt 13 miljoner.

Caritas Sydsidan gör sitt bästa för att med knappa resurser hjälpa människorna i landet. Caritas Sverige har under senare år kunnat förmedla flera miljoner kronor från svenska givare för att stödja det arbetet.

Men behoven är mycket stora och ökar sannolikt ytterligare i år. Du kan hjälpa oss hjälpa genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk din gåva med ”Sydsudan”. Du kan också ge en gåva direkt på denna sida genom att klicka på ”Ge en gåva” och skrolla fram Sydsudan.

Tack för din gåva!

Tillbaka till artiklar Ge en gåva