2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Ukraina behöver vår hjälp

Kriget i Ukraina har pågått i snart ett år. Miljoner människor lever i extrem utsatthet. Över fem miljoner enskilda personer har under det gångna året fått hjälp av Caritas. Och mer hjälp behövs.

Bostadshuset i Dnipro bombades den 14 januari. 44 personer dog. Många blev hemlösa. Foto: Caritas Ukraine

Bostadshuset i Dnipro bombades den 14 januari. 44 personer dog. Många blev hemlösa. Foto: Caritas Ukraine

Rysslands terrorbombningar av Ukraina fortsätter orsaka massiv förstörelse. De senaste månadernas allt intensivare attacker, mitt under den kalla vintern, har slagit ut el- och vattenförsörjningen i stora delar av landet och lämnat miljontals människor utan möjlighet att värma sina hem.

Enligt FN saknar över tio miljoner människor tillgång till el och rent vatten. Attackerna har intensifierats utan hänsyn till jul- och nyårshelgerna. De riktas både mot militära och civila mål: bostadsområden, skolor och sjukhus.

Den 14 januari, dagen då ortodoxa kristna firar nyår, slog en bomb ner i ett hyreshus i staden Dnipro och dödade 44 civila.

Enligt FN har över 7000 civila dödats och närmare 12 000 skadats i Ukraina sedan den 24 februari 2022, då Ryssland inledde det fullskaliga kriget mot landet.

Flera miljoner människor är på flykt inom landet, även om antalet internflyktingar ständigt förändras. En del flyr, andra väljer att återvända hem. De som inte har möjlighet att lämna sina hem tvingas överleva under mycket svåra förhållanden.

Ett exempel är den humanitära situationen för nästan 183 000 människor i Cherson och andra delar som nyligen återtagits av Ukraina och som beskrivs som kritisk.

Caritas delar ut varm soppa utanför det bombade huset i Dnipro. Foto: Caritas Ukraine

Caritas delar ut varm soppa utanför det bombade huset i Dnipro. Foto: Caritas Ukraine

Många skadade hus kräver också brådskande reparationer samtidigt som det fortfarande är mycket kallt.

Caritas i Ukraina (Caritas Ukraine och Caritas Spes) rapporterar att man sedan det fullskaliga krigets början kunnat hjälpa fler än 5 370 000 personer. Tyvärr minskar inte behoven av hjälp utan fortsätter att vara mycket omfattande.

Därför fortsätter Caritas Sverige att samla in pengar till den krigsdrabbade befolkningen i Ukraina.

Vi är tacksamma för alla gåvor – ingen gåva är för liten!

Här kan du skänka din gåva:

Ge en gåva-knappen här på caritas.se

SWISH 900 4789

BG 900-4789

Stort tack för att du hjälper till!