2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Undervisning i svenska på Caritas Mötesplats

Motivationen att lära sig svenska är hög bland krigsflyktingar från Ukraina . Foto: Caritas Sverige

Motivationen att lära sig svenska är hög bland krigsflyktingar från Ukraina . Foto: Caritas Sverige

Caritas Mötesplats i Stockholm erbjuder ukrainska flyktingar undervisning i svenska språket. Undervisningen bedrivs i samarbete med S:ta Birgitta folkhögskola i Caritas Mötesplats lokaler på Södermalm.

Allt fler av mötesplatsens besökare kommer från Ukraina. Då flyktingar från kriget i Ukraina inte har rätt till undervisning i svenska för invandrare i offentlig regi (SFI) finns det ett stort behov av andra lösningar. Caritas Sverige har därför ingått samarbete med den katolska S:ta Birgitta folkhögskola som nu bidrar med lärare till den undervisning som bedrivs i Mötesplats Caritas lokaler.

- Suget efter att lära sig svenska är enormt bland flyktingar från Ukraina och motivationen mycket hög. Man vill lära sig språket och börja jobba så fort det bara går. Efterfrågan på undervisning är därför långt större än vi har plats till just nu, säger George Joseph, generalsekreterare för Caritas Sverige.

Då Caritas Mötesplats i första hand är en plats för möten och gemenskap är det viktigt att varje person som kommer möts och välkomnas personligen.

Därför har personalen på mötesplatsen alltid ett eller flera informella samtal med dem som besöker Mötesplatsen och önskar hjälp, till exempel med att lära sig svenska.

De yngsta eleverna. Foto: Caritas Sverige

De yngsta eleverna. Foto: Caritas Sverige

Mötesplats Caritas vill erbjuda en trygg miljö med medmänskligt stöd, vänskap och gemenskap och samhällsinformation. Det finns möjlighet till rådgivning inom migration, hälso- och sjukvårdsrådgivning (efter överenskommelse) samt nybörjar- och fortsättningsgrupper i svenska som andraspråk.

Undervisningen bedrivs av både volontärer och pedagoger från S:ta Birgitta folkhögskola och riktar sig till alla besökare som behöver förvärva kunskaper i svenska, inte bara ukrainska flyktingar.

 

Kontakt Caritas Sverige:

Mobiltfn: +46–735 140 939 (engelska/svenska/ryska)

Mobiltfn: +46–709 634 501 (engelska/svenska)

E-post: caritas@caritas.se