2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Allt svårare i krigets Ukraina

I väntan på Caritas hjälptransport. Bild: Caritas Spes

I väntan på Caritas hjälptransport. Bild: Caritas Spes

Kriget i Ukraina har nu rasat i sex månader. Tusentals ukrainska hem, skolor, sjukhus och vårdcentraler har förstörts och över tolv miljoner människor tvingats på flykt.

Medan kriget fortsätter blir situationen för befolkningenallt svårare - och hjälpbehoven allt större.

Kritisk infrastruktur för gas, elektricitet och vatten har förstörts vilket ytterligare har ökat sårbarheten för internflyktingar och de som är kvar i sina hemstäder och byar i södra och östra Ukraina.

Den 1 augusti krävde Ukrainas regering obligatorisk massevakuering av alla civila som är kvar i de regeringskontrollerade områdena i Donetskregionen. Detta med hänvisning till den kommande vintern och de lokala myndigheternas oförmåga att ordna säkra och varma platser för människor att bo på.

 

Mitt i förödelsen. Bild: Caritas Spes

Mitt i förödelsen. Bild: Caritas Spes

Äldre och sjuka kan inte fly. Bild: Caritas Spes

Äldre och sjuka kan inte fly. Bild: Caritas Spes

Sedan krigets början har Caritas hjälpt mer än 3,5 miljoner människor.

Caritas finns i hela Ukraina och i alla grannländer som tar emot flyktingar. Caritas medarbetare och volontärer delar ut varma måltider, filtar, kläder samt hygienkit, välkomnar fördrivna människor och erbjuder dem skydd samt skyddar och tar hand om barn, med särskild fokus på barnens psykosociala behov. 

Caritas Sverige arbetar i sin tur för att hjälpa ukrainska flyktingar som kommit hit. Vi erbjuder psykosocialt stöd, hjälp med basvaror och undervisning i svenska (Stockholm).

Caritas Sverige har också en pågående insamling till befolkningen i Ukraina. Pengar som inkommer via insamlingen slussas vidare till Caritas Ukraina och Caritas Spes, och bidrar till det livsnödvändiga hjälparbetet på plats.

Vi är tacksamma för varje gåva som inkommer till insamlingen. Ingen gåva är för liten!

Här kan du skänka din gåva:

Ge en gåva-knappen här på caritas.se

SWISH 900 4789

BG 900-4789

Stort tack för att du hjälper till!