2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Matias - volontär på Mötesplats Caritas

 

Matias Martí är med i Caritas Ungdom i Stockholm. I våras använde han en del av sin semester till att jobba som volontär på Mötesplats Caritas. Nu funderar han på att göra det igen.

— Det jag har lärt mig under mina veckor som volontär är att det inte krävs så stor ansträngning för att göra något som betyder väldigt mycket för en annan människa, säger han.

Matias är 23 år gammal, jobbar inom IT-branschen och kom med i Caritas Ungdom i början av 2021. En kompis berättade att Caritas Ungdom skulle bildas i Stockholm och att det skulle börja med en reträtt med biskop Anders Arborelius. Matias blev intresserad, följde med på reträtten och på den vägen blev det.

Strax därpå anmälde han sig som volontär på Mötesplats Caritas.

— Det var mitt under coronapandemin och någonstans insåg jag att jag hade blivit väldigt bekväm. Och samtidigt förstod jag att det fanns människor som hade det mycket svårt och att många av dem fick det ännu svårare i och med coronan.

Möteplatsen drivs av Caritas Sverige och är ett ställe dit utsatta människor, som migranter, flyktingar och asylsökande kan komma för en stunds gemenskap och mänsklig värme. 

Man erbjuder undervisning i svenska, rådgivning inom migration, men framförallt en trygg plats dit man kan komma och vila upp sig en stund i en välkomnande miljö.

— Det jag gjorde på Mötesplatsen var enkla saker, som att sitta och samtala med folk som kommer dit, bjuda på fika och så. Det handlade mest om att umgås, ha det avspänt och trevligt tillsammans.

Matias valde att lägga en del av sin semester på volontärarbete på Mötesplatsen. Han var där flera dagar i veckan under tre veckor.

— Under de här veckorna lärde jag mig att lite vänlighet kan vara tillräckligt för att hjälpa någon som har det jobbigt att klara sig igenom dagen. Tidigare var jag nog rätt så blind för sådant och jag hade mest fokus på mig själv. Nu har jag förstått att man själv inte är universums centrum och att mitt liv, jämfört med andras, egentligen är en dans på rosor. Och jag har insett att jag har väldigt mycket att vara tacksam för.

Nu funderar Matias på att ägna en del av sin resterande semester för i år åt att vara volontär på Mötesplatsen igen.

 

Vill du också jobba som volontär på Mötesplats Caritas i Stockholm? Kontakta Marie Eidem på e-post marie.eidem@caritas.se

Vill du starta Caritas Ungdom i din församling? Kontakta George Joseph på 08-50 55 76 72 eller 070-963 45 01

Läs mer om Caritas Ungdom här