2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Katastrofläge i Hunduras och Nicaragua

Den värsta orkansäsongen på mycket länge har gått bärsärk över Centralamerika. Med två veckors mellanrum har två kraftiga orkaner farit fram över Nicaragua, Guatemala, Honduras, El Salvador och Costa Rica.

Aldrig har så många tropiska orkaner härjat över området. Den senaste i raden, Iota, en kategori 5-orkan som drog in över land i början på förra veckan, blev den 30:e namngivna tropiska stormen i Centralamerika under den innevarande säsongen.  

Flera hundra personer uppges ha omkommit. Fler än 100 000 har tvingats lämna sina hem i Honduras och Nicaragua för att inte blåsa bort eller hamna i stormvågor som dragit över land. Massiva jordskred har begravt byar och hus. Iota, som kom direkt efter den enorma förstörelsen som orsakades av orkanen Eta, beskrivs som den värsta naturkatastrofen i regionens historia.

 

 

Det dubbla slaget kommer mitt i Covid-19-pandemin, som redan tömt regionen på resurser och gjort många människor arbetslösa i de fattigaste länderna i Latinamerika.

Även om den tropiska stormen Iota nu har lämnat Centralamerika rapporteras det om kraftiga regn som följer i dess spår som orsakar svåra översvämningar och jordskred. Många männsikor finns kvar i riskområdena.

Behoven av hjälp är enorma: av tak över huvudet, mediciner, mat, kläder mm. Caritas Honduras och Caritas Nicaragua vädjar nu till omvärlden om hjälp .

Caritas Honduras har utfärdat ett akutlarm, ett så kallat Caritas Honduras Rapid Response Appeal EA, för att kunna hjälpa de mest utsatta offren.

Var med och skänk en gåva till Caritas Sverige så förmedlar vi den till de lokala Caritasnätverken på plats.

Använd Bankgiro 900-4789

Swish 900 4789

eller gåvoknappen på Caritas.se (ospecificerat)

Märk din gåva ”Honduras och Guatemala”.