2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Fler går hungriga i Syrien

Matpriserna skjuter i höjden i Syrien. FN:s matprogram WFP uppger att priset för en korg med baslivsmedel har fördubblats de senaste sex månaderna. Det gör att ytterligare 1,4 miljoner syrier har förlorat en säker tillgång till mat, enligt WFP, som beräknar det totala antalet människor i Syrien som saknar sådan tillgång nu uppgår till 9,3 miljoner eller drygt hälften av landets befolkning på 17 miljoner.

Caritas Syrien delar ut mat i Al-Hasakah. Bild: Caritas Syrien

Caritas Syrien delar ut mat i Al-Hasakah. Bild: Caritas Syrien

Bakom den allvarliga situationen ligger det nu nio år långa inbördeskriget som har förstört landets infrastruktur och ekonomi. Valutan har på ett år förlorat 60 procent av sitt värde.

Detta bidrar i sin tur till att läget i Idlib-provinsen i nordväst fortsätter att vara kritiskt. Möjligheterna till en förbättring av läget för den knappa miljon människor som tvingades fly undan striderna i vintras är små, trots att striderna nu i det närmaste har upphört sedan i början av mars. Ändå är läget osäkert och det är i det närmaste omöjligt för hjälporganisationer att verka där.

FN-organet OCHA beräknar att fortfarande är 840 000 människor internflyktingar i Idlib- och norra Aleppo-provinserna. Bland dem finns många särskilt sårbara grupper som äldre, personer med handikapp och familjer som leds av kvinnor eller minderåriga. Deras behov av hjälp fortsätter att vara ”extremt stort”.

Caritas Syrien rapporterar att inte minst läget för skolbarnen är oroande. Sedan i december i fjol har nästan 400 000 skolbarn (mellan 5 och 17 år) tvingats fly i nordvästra Syrien. Av dem saknar i dag omkring 120 000 barn fortfarande tillgång till undervisning. De kommer att vara en prioritet när Caritas åter kan verka i de nordvästra delarna.

I väntan på att säkerhetsläget i Idlib-provinsen ska bli bättre så att man kan föra in hjälp förbereder Caritas Syrien på insatser nordväst om Aleppo och på landsbygden i östra Idlib. Distributionen av mat i Al-Hasakah i nordvästra Syrien fortsätter.

Du kan stödja denna Caritas Syrien i dess arbete genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk din gåva ”Syrien”.

Du kan också ge en gåva direkt på denna hemsida genom att klicka på ”Ge en gåva” och skrolla ner till ”Flyktingkrisen i norra Syrien”.

Tack för din gåva!