2020 2019 2018 2017 2016 2015

Inga NGOs tillåts vid grekiska gränsen

Flyktingar fortsätter att komma till de grekiska öarna.        Bild: Ben White/CAFOD

Flyktingar fortsätter att komma till de grekiska öarna. Bild: Ben White/CAFOD

Caritas Grekland meddelade den 3 mars att inga NGOs (icke-statliga organisationer) tillåts komma nära den grekisk-turkiska gränsen. Därför kan biståndsorganisationer inte hjälpa de flyktingar som just nu försöker ta sig in i EU och som då drabbar samman med den grekiska polisen. Under sammandrabbningarna, som ofta varit våldsamma, har tårgas och drönare använts.

Enligt Caritas Grekland uppger den grekiska polisen att de blockerat omkring 10 000 människor från att ta sig över gränsen och att ett hundratal har arresterats.

Caritas Grekland rapporterar också att situationen på de grekiska öar som ligger nära Turkiets kust dramatiskt försämrats de senaste månaderna. Till dessa öar fortsätter flyktingar och migranter att komma och under årets två första månader anlände 6 127 människor. Bara den 2 mars anlände ytterligare 1 000 människor och flyktinglägren är nu överfulla. På ön Lesbos till exempel bor i dag mer än 25 000 människor i lägret Moria som byggdes för att husera ett par tusen. Detta har fått till följd att öborna känner sig alltmer otrygga och såväl flyktingar som hjälporganisationer utsätts för hot och våld.

I allt detta fortsätter Caritas Grekland sitt arbete på öarna och i flyktinglägren på fastlandet. Man förbereder också nya insatser, trots att den försämrade attityden gentemot hjälporganisationerna.

Den 5 mars rapporterade Caritas Turkiet att drygt 75 000 flyktingar och migranter ska ha lämnat turkiska städer för att ta sig till EU:s gräns. De sitter nu fast i buffertzonen vid den turkisk-grekiska gränsen. Ett antal ska ha vänt om och tagit sig tillbaka till Istanbul. Caritas har skickat en delegation till gränsen för att se vad som är möjligt att göra för dem som sitter fast.

Caritas Turkiet meddelar också att en ny förordning proklamerats i Turkiet som säger att flyktingar vars temporära uppehållstillstånd går ut kan få en förlängning på maximalt 6 månader. Sedan kommer de att utvisas. Samtidigt har den gratis hälsovård som flyktingar hittills fått dragits in. De två nya reglerna gäller inte för flyktingar från Syrien.

Caritas Grekland planerar för nya projekt för att hjälpa flyktingarna som nu kommer till landet. Du kan stödja dem genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk ditt bidrag med "Grekland".

Tack för din gåva!