2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Hjälp behövs i Corona-tider

Krisen som nu är ett faktum påverkar oss alla och kommer sannolikt att påverka oss under lång tid framöver. De som är engagerade i Caritas-grupper och gör karitativa insatser har en viktig roll att spela, såväl nu under det akuta skedet som när krisen så småningom lugnar sig. Även andra, som inte är med i en Caritas-grupp, är nu välkomna att bidra med den hjälp som de har möjlighet att ge.

På stiftets hemsida finns en artikel som uppmanar alla att vara till hjälp för varandra och att tänka på att möta de äldres och sjukas behov. Och många hjälpinsatser har kommit igång i våra församlingar. Vi vet till exempel att några karitativa grupper har startat telefonkedjor. Det är ett underbart sätt att hålla kontakten med dem som är isolerade hemma genom att vara en kontakt till omvärlden för de äldre, sjuka och ensamma.

Om vi kan ställa upp för att till exempel handla åt våra grannar, inställer sig frågan om hur man rent praktiskt går till väga. Vi ska vara medvetna om faran att sprida infektionen vidare och vi behöver ta försiktighet med i beräkningen för det som annars är en enkel gest av generositet. Innan vi sätter igång behöver vi tänka på att följa riktlinjer som gör att vi kan göra det på ett säkert sätt. Hjälp behövs, men följ de råd som finns för att skydda dem ni hjälper och er själva.

Till exempel kan vi hjälpa varandra genom att som ovan ha kontakt via telefon eller Skype för att erbjuda gemenskap och andligt stöd. Och om en sjuk granne behöver livsmedel eller läkemedel är rekommendationen att vi lämnar det vid dörren och ringer på, håller behörigt avstånd och ordnar med ersättningen om det är aktuellt.

För fler tips kan man besöka stiftets hemsidas särskilda sida kallad ”Coronaviruset” (klicka längst uppe till höger i det blå bandet) på www.katolskakyrkan.se.

All hjälp – stor eller liten – är välkommen! Har du möjlighet att göra en insats, så kontakta gärna din församling för att få veta mer om vad du kan göra.