2020 2019 2018 2017 2016 2015

Krisen i Libanon allt djupare

Leverans av mat till en familj i Beirut.   Bild: Caritas Libanon

Leverans av mat till en familj i Beirut. Bild: Caritas Libanon

Den politiska och finansiella krisen i Libanon blir allt djupare. Läget förvärras ytterligare av att covid-19 pandemin har kommit till landet. Hittills har omkring 1 500 smittade och drygt 30 dödsfall konstaterats, men på grund av läget befaras landets förmåga att stå emot en ytterligare spridning av viruset vara låg, skriver Caritas Libanon i en ny rapport.

Den politiska krisen var ett faktum i oktober 2019 då omfattande demonstrationer ägde rum i hela landet. I första hand var de riktade mot den utbredda korruptionen, men krav på grundläggande rättigheter, socialhjälp och fler jobb restes också. Efter en tid av relativt lugn har protester och demonstrationer nu brutit ut igen. Den 11 juni i år upprättades vägspärrar runt om i landet, banker och affärer i centrala Beirut plundrades och i Tripoli drabbade protestanter och säkerhetspolis samman med många skadade som följd.

Samtidigt har den ekonomiska krisen förvärrats kraftigt. Inflationen har stigit till över 56 procent. Matpriserna har rusat i höjden – solrosolja med hela 98 procent. Enligt arbetsmarknadsministern har 30 procent av alla företag slagit igen. Arbetslösheten har nått 40 procent, något som Libanon aldrig varit med om. Människor går hungriga, medelklassen krymper och många människor räknas i dag som fattiga, skriver Caritas Libanon.

I denna svåra situation delar Caritas Libanon ut mat, upprättar soppkök och delar ut plantor och frön så att hushållen kan odla grönsaker och till viss del bli självförsörjande.

Det hjälparbetet ska nu utökas och du kan stödja Caritas Libanon i dess viktiga arbete genom att sätta in en gåva på Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk din gåva med ”Libanon”.

Tack för din gåva!