2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

500 000 på flykt i norra Syrien

Caritas kör in förnödenheter i norra Syrien. Bild: Caritas Internationalis

Caritas kör in förnödenheter i norra Syrien. Bild: Caritas Internationalis

Sedan den 1 december i fjol har mer än 500 000 människor drivits på flykt i norra Syrien, uppgav Världshälsoorganisationen WHO den 3 februari. Strömmen av flyktingar fylls dessutom på av fortsatta flyganfall och bombardemang.

Ända sedan november i fjol har den humanitära situationen i området runt staden Idlib i Syriens nordvästra hörn försämrats drastiskt. De människor som nu flyr gör det inte för första gången. Många av flyktingarna har rört sig undan kriget internt i Syrien flera gånger.

Mycket allvarligt enligt WHO är att 53 sjukvårdsinrättningar tvingats stänga under de senaste månaderna. Antingen har det skett på grund av ökad osäkerhet eller risk för attacker, skriver WHO. Organisationen uppger dessutom att 2,9 miljoner syrier i området är i behov av sjukvård.

Nu går flyktingströmmen norrut mot gränstrakterna mot Turkiet, liksom nordöst ut till området norr om Aleppo. Tusentals familjer får temporära bostäder i offentliga byggnader, skolor och moskéer, men söker också tillflykt i undermåliga skjul i parker och på torg. Ett stort problem för flyktingarna är att få tag på nog att äta och därför delar en rad lokala hjälporganisationer ut mat, men även varma kläder.

Caritas finns på plats genom det stöd som Caritas Internationalis skickat till lokala partners som Caritas Syrien.

Du kan stödja denna insats genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk din gåva ”Syrien”. Du kan också ge en gåva direkt på denna hemsida genom att klicka på ”Ge en gåva” och skrolla ner till ”Flyktingkrisen i norra Syrien”.

Tack för din gåva!