2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Fortsatt stora humanitära behov i Irak

Flyktingläger i Mellanöstern vintern 2015.     Bild: CLMC/Jean J. Khoury

Flyktingläger i Mellanöstern vintern 2015. Bild: CLMC/Jean J. Khoury

Den humanitära krisen i Irak är nu inne på sitt femte år och behoven är fortsatt mycket stora. Krisen utlöstes av IS ockupation av den nordvästra delen av landet. I dag beräknas 6,7 miljoner människor, varav nästan 2 miljoner är internflyktingar, behöva stöd för sitt uppehälle. Det är nästan en sjättedel av hela befolkningen.

Caritas Irak har under hela krisen drivit ett stort arbete för att hjälpa de behövande, inte minst internflyktingarna och de mest utsatta i befolkningen. Och medan de flesta andra biståndsorganisationer nu övergår allt mer till att åter bygga upp de förstörda områden från vilka internflyktingarna kommer, fortsätter Caritas sitt arbete med att fylla deras dagliga behov.

Nu förbereder Caritas Irak ett nytt hjälpprogram för att stärka internflyktingarnas motståndskraft inför den stundande vintern. Inte minst i norra delen av landet är vintern sträng och flyktingarnas bostäder – inte sällan tält i lägren – kan inte skydda dem tillräckligt. Hittills har inga andra organisationer uppgett att de kommer att tillhandahålla ett sådant vinterstöd.

Det nya programmet riktas i första hand in på två platser. Den ena är ett antal flyktingläger (Ameriyat al Fallujah) utanför Fallujah väster om Baghdad. Förhållandena i dem är mycket svåra för dem som lever där. Den andra är Zakho längst uppe i norra Irak. I staden och byarna runt omkring lever nästan 50 000 internflyktingar i mycket fattiga omständigheter.

Hjälpen som planeras består i första hand av kaminer och fotogen, filtar, mattor och kontant understöd. Caritas siktar på att nå minst 2 000 hushåll (eller omkring 15 000 människor) med detta program.

Du kan stödja Caritas Iraks vinterprogram genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk din gåva med ”Irak”.

Tack för din gåva!

 

Du kan läsa om ett av Caritas Iraks pågående projekt i Ameriyat al Fallujah genom att klicka på denna länk (engelska): https://www.caritas.org/2019/07/education-health-care-and-psychological-support-in-iraq/