2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Kraftig jordbävning skakar Albanien

Albanien skakades på morgonen den 26 november av det kraftigaste jordskalvet i Europa i år. Skalvet mätte 6,4 på Richterskalan och följdes av mer än 160 efterskalv, varav tre var mycket starka. Den materiella förödelsen blev stor i städerna Tirana och Durrës, liksom kring Lezhë. Flera hundra skadades och tidiga siffror angav antalet omkomna till 22 människor. Den siffran befaras stiga då många fortfarande är saknade.

Caritas Albanien skickade omedelbart ut grupper av medarbetare till de värst drabbade områdena Tirana och Durrës/Thumanë. De kartlade behoven och delade ut mat och filtar. Redan under första dagen efter skalvet kom Caritas Kosovo till undsättning och följdes sedan av Caritas Italien och CRS (Caritas USA).

Kollapsat hus i Thumanë. Bild: Caritas Albanien

Kollapsat hus i Thumanë. Bild: Caritas Albanien

Den 27 november fick Caritas Albanien en officiell förfrågan av myndigheterna om att ansvara för utdelningen av mat och andra förnödenheter i sju olika centra som inrättats för att bistå de drabbade i Tirana, Shijak-Durrës, Helmes-Kavale och i tältläger som upprättats i Thumanë och Durrës. Caritas har tagit på sig denna uppgift.

Därför organiserar Caritas Albanien nu grupper av volontärer som ska sköta dessa uppgifter. Likaså har behoven identifierats och de inbegriper:

  • nödbostäder,
  • mat,
  • rent vatten och hygienartiklar,
  • filtar, lakan och handdukar.

Dessutom finns redan nu ett växande behov av psykosocialt stöd till många av de drabbade som lider av sina upplevelser under skalvet.

För att kunna ge de drabbade denna hjälp behöver Caritas Albanien vårt stöd. Du kan hjälpa till genom att sätta in en gåva på Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk din gåva med ”Albanien”.

Tack för din gåva!

Caritas medarbetare på plats i hjälpcentra...

Caritas medarbetare på plats i hjälpcentra...

...och tältläger.       Bild: Caritas Albanien

...och tältläger. Bild: Caritas Albanien