2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Hjälpen når flyktingar i norra Syrien

Trots restriktioner i resandet lyckas Caritas få fram hjälp.          Bild: Caritas Hasakah

Trots restriktioner i resandet lyckas Caritas få fram hjälp. Bild: Caritas Hasakah

Caritas hjälp når nu fram till människorna som tvingades på flykt i norra Syrien då Turkiet började sin militära aktion i början av oktober månad. FN beräknar antalet flyktingar till omkring 175 000 människor, varav nära hälften är barn.

I staden Al-Hasakah i norr finns härbärgen för drygt 10 000 flyktingar och Caritas har tagit ansvar för fem av dem. Hjälpen som just nu är mest efterfrågad är vatten, eftersom tillgången i staden är begränsad. Därför har Caritas installerat en rad vattentankar.

Men också tillgången till mat är begränsad för flyktingarna och Caritas medarbetare säger att de kök som satts upp för att ge varma måltider bara fungerar av och till.

”Det svåraste att bära är blicken hos de hungriga barnen som finns på härbärgena”, säger Tsoleir Kasparian som arbetar för Caritas Hasakah.

Hon framhåller att ett annat svårt problem i dag är säkerhetsläget. Det händer att skottlossning pågår under nätterna i närheten av härbärgena.

Trots de restriktioner för resandet som nu gäller i norra delen av Syrien lyckas alltså Caritas få fram hjälpen. Den kommer att bli ännu viktigare att få fram nu när vintern står för dörren.

”Vi förväntar oss att flyktingarnas behov kommer att öka under de kommande veckorna och vi vill vara där på plats för att hjälpa till att lindra den senaste smärtsamma episoden i Syriens tragiska krig”, säger Edmonde Mallour som är direktor för Caritas Hasakah.

 

Caritas Syrien har publicerat en längre artikel om hjälparbetet I Al-Hasakah och du kan läsa det (på engelska) genom att klicka på denna länk: https://www.caritas.org/2019/10/aid-in-al-hasakah/

 

Du kan hjälpa Caritas i dess arbete med att bistå dem som tvingats fly från sina hem i norra Syrien genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk din gåva ”Syrien”. Du kan också bidra direkt på denna hemsida genom att klicka på "Ge en gåva" och skrolla ner till "Flyktingkrisen i norra Syrien".

Tack för din gåva!