2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Svårt läge i Mozambique efter en andra cyklon

Stora skador i Pemba i Mozambique.              Bild: Joost Bastmeijer/Caritas Internationalis

Stora skador i Pemba i Mozambique. Bild: Joost Bastmeijer/Caritas Internationalis

En knapp månad efter det att cyklonen Idai dragit fram över sydöstra Afrika drabbades Mozambique den 25 april av en andra cyklon. Med namnet Kenneth var den cyklonen den starkaste som kommit in över Mozambique i modern tid.

Kenneth orsakade stor förödelse och översvämningar i provinsen Cabo Delgado i nordöstra hörnet av landet. Provinsen motsvaras av det katolska stiftet Pemba. Nu rapporterar Leah Lucas som är direktor för Caritas Pemba om läget:

”Tidiga siffror från provinsregeringen uppskattar antalet drabbade till 168 000 människor. Men det antalet är sannolikt betydligt högre, eftersom många områden fortfarande är helt avskurna då vägar och kommunikationer är förstörda.”

Värst drabbade är kuststäderna norr om provinshuvudstaden Pemba, men också i den är många stadsdelar översvämmade.

Ett problem är att regeringen gett order om att alla människor som tagit sin tillflykt till offentliga skolor ska utrymma dem under denna vecka, så att undervisningen kan komma igång igen. Därför är behovet av presenningar och andra nödbostäder nu akut. Samtidigt härbärgerar den största katolska kyrkan i Pemba nu omkring 1 000 människor.

”Ett annat problem är att regeringen, som ska leverera mat till de nödställda, har stora problem att göra det. Här är det viktigt att nämna att Caritas har ett stort nätverk av volontärer i Pemba.”

Caritas-nätverket är sedan flera veckor igång med sitt hjälparbete efter cyklonen Idai. Nu koncentrerar det sina insatser i de fem nordligaste provinserna i östra Mozambique. Just dit är det mycket svårt för andra att få fram hjälp sedan en viktig bro spolats bort, men Caritas finns redan på plats.

Samtidigt meddelar Caritas Internationalis att ett nytt nödhjälpsprogram lanserats i Zimbabwe. De östra delarna av landet drabbades också svårt av cyklonen Idai. Programmet löper över ett år med först akut nödhjälp följt av återuppbyggnad. Drygt 10 000 människor förväntas få hjälp.

Du kan hjälpa till i det viktiga arbetet med att hjälpa de drabbade människorna i södra Afrika genom att sätta in en gåva på biståndskonto Bb 900-4789 eller swisha till nummer 900 4789. Du kan också ge en gåva direkt på denna hemsida. Märk din gåva ”Idai”.

Tack för din gåva!