2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Stiftskollekt till Sri Lanka den 12 maj

Förödelsen i Saint Sebastians kyrka i Negombo på påskdagen.         Bild: CNN

Förödelsen i Saint Sebastians kyrka i Negombo på påskdagen. Bild: CNN

Biskop Anders Arborelius har beslutat att en stiftskollekt ska tas upp söndagen den 12 maj till förmån för offren för terrorattentaten i Sri Lanka på påskdagen i år.

En tydlig måltavla i de åtta bombdåden var Sri Lankas kristna katolska minoritet. Fyra kyrkor attackerades under påskdagens mässa. Värst drabbades Saint Sebastian i Negombo i vilken 100 människor dödades av en ensam självmordsbombare. Förutom de katolska kyrkorna anfölls tre turisthotell.

Totalt dödades 359 människor, medan mer än 500 skadades. Av de skadade ligger 375 fortfarande kvar på sjukhus, rapporterar Caritas Sri Lanka.

Regeringen utlyste genast undantagstillstånd i hela landet. Det gäller fortfarande, eftersom flera uppgifter om nya terrorattacker cirkulerar. Säkerhetsstyrkor och polis har gjort stora insatser och hittills har 76 misstänkta för dåden arresterats.

Caritas Sri Lanka och Caritas i Colombo och Batticaloa startade omgående program för att bistå offren för terrorn, de som överlevt och skadats liksom familjerna till dem som fallit offer. Fler insatser för familjerna planeras. Dessutom tillhandahåller Caritas Sri lanka och Caritas Colombo tillsammans med Colombos ärkestift psykosocialt stöd till offren. 

Stiftskollekten som tas upp i alla våra församlingar den 12 maj i år kommer sändas till Caritas Sri Lanka för att stödja dess arbete.

Du kan också stödja Caritas Sri Lankas arbete för att hjälpa de överlevande och offrens familjer genom att sätta in en gåva på bidragskontot Bg 900-4789 och märka talongen med ”Sri Lanka”. Du kan också swisha gåvan till 900 4789 eller ge den direkt här på hemsidan.

Tack för din gåva!