2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Freden ännu långt borta i CAR

FN uppehåller ett bräckligt lugn på landsbygden i CAR.   Bild: Jiri Pasz/Caritas Internationalis

FN uppehåller ett bräckligt lugn på landsbygden i CAR. Bild: Jiri Pasz/Caritas Internationalis

Centralafrikanska republiken (CAR) är ett av världens fattigaste länder. Ända sedan år 2013 har våldet härskat i landet. Då startade rebellerna i milisen Seleka, som är övervägande muslimsk, ett uppror som möttes av motattacker från milisen anti-Balaka, som är övervägande kristen. I dag behärskar de båda grupperna cirka 80 procent av landet och slåss om dess reserver av guld, diamanter och uranium.

Tusentals människor har dött i konflikten och 20 procent av landets befolkning på 4,5 miljoner har flytt från sina hem. En stor FN-styrka om 12 000 soldater har de senaste åren gjort sitt bästa för att återställa ordningen på landsbygden, där landets regering har liten eller ingen kontroll. Överfall på civila är vanligt förekommande.

Våldet i CAR har nu fört landet allt närmare svälten och enligt FN behöver nästan 65 procent av befolkningen katastrofhjälp.

Mitt i detta osäkra tillstånd finns Caritas på plats med humanitära och fredsbyggande initiativ. Också när våldet var ännu mer intensivt under 2017, vilket tvingade många humanitära organisationer att överge sitt arbete i lägren dit många internflyktingar tagit sin tillflykt, fortsatte Caritas med sina hjälpprogram överallt i landet.

“Redan när den nuvarande krisen började, på kuppens första dag, var det Caritas som gick ut på gatorna för att ge människorna mediciner och mat”, säger kardinal Nzapalainga som är ärkebiskop av Bangui och ordförande för Caritas CAR.

Efter att ha varit på plats ute på landsbygden i CAR under lång tid använder nu Caritas CAR sin kunskap och lokalkännedom för att driva läger, skapa kommittéer för att kartlägga befolkningens behov, särskilt de mest utsatta gruppernas, koordinera humanitära insatser och förbättra säkerheten i lägren.

Det har lett till att humanitära program startats som hjälpt mer än 50 000 människor med mat, medicin, utbildning, hygien och förbättrade jordbruksmetoder. Samtidigt har Caritas CAR och kardinal Nzapalainga varit föregångare med fredsinitiativ, inte minst genom att föra de kristna och muslimska befolkningsgrupperna närmare varandra.

Nu har Caritas Internationalis publicerat ett reportage om CAR med berättelser, bilder och videor. Reportaget är på engelska och du kan se det genom att klicka på denna länk: https://www.caritas.org/2019/04/caritas-central-african-republic/

 Du kan också stödja Caritas CAR i dess arbete genom att sätta in en gåva på Bg 900-4789 och märka den ”CAR”. Du kan också swisha den till 900 4789 och märka den på samma sätt.

Tack för din gåva!