2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas utökar hjälpen till cyklonoffer

Förödelsen i kuststaden Beira är mycket stor.    Bild: Caritas Mocambique

Förödelsen i kuststaden Beira är mycket stor. Bild: Caritas Mocambique

Caritas-nätverket utökar nu kraftigt sitt program för katastrofhjälp till Mocambique. Landet drabbades värst när cyklonen Idai slog till mot södra Afrika natten mellan den 14 och 15 mars i år. Dessutom utsattes landet för ännu mer förstörelse när ytterligare en cyklon, Kenneth, drog in över de mellersta delarna den 24 april. Den cyklonen hade vindstyrkor på upp mot 220 km i timmen och räknas som det starkaste tropiska oväder som drabbat Afrika.

Totalt beräknas mer än 600 människor ha omkommit i Mocambique och omkring 1,85 miljoner människor har fortfarande behov av akut hjälp. Mer än hälften av dem är barn. En rad olika Caritas-organisationer är nu verksamma där under ledning av Caritas Mocambique och det är deras gemensamma insatser som nu utökas.

Samtidigt förbereds ett nytt och gemensamt program för återuppbyggnad av de drabbade områdena. Det förväntas lanseras under juni månad.

Även Malawi och Zimbabwe drabbades av cyklonen Idai. I Malawi togs över 60 liv av ovädret och nästan 900 000 människor berördes. Av dem tvingades 87 000 människor att fly från sina hem till olika läger. Även här har Caritas-nätverket gått in med ett program för katastrofhjälp. Det leds av det lokala CADECOM (Caritas Malawi).

I Zimbabwe drabbade främst landets sydöstra delar av Idai. I de områdena miste 299 människor livet, medan omkring 500 fortfarande saknas. Totalt 1 dryg miljon människor berördes av cyklonen och av dem fick nästan hälften söka sig till läger med nödbostäder. Caritas-nätverket var omgående på plats och ett program för katastrofhjälp sattes samman. Arbetet leds av Caritas Zimbabwe med stöd av CAFOD (Caritas Nederländerna).

I alla tre länderna är förödelsen kraftig när det kommer till bostäder, infrastruktur, jordbruksmark och boskap. Därför behöver de hjälp från världssamfundet till återuppbyggnaden och vid en givarkonferens anordnad av FN utlovade deltagarna nära 11 miljarder kronor enbart till Mocambique.

 

Också du kan stödja det viktiga arbetet med att hjälpa de drabbade människorna i södra Afrika genom att sätta in en gåva på biståndskonto Bg 900-4789 eller swisha till nummer 900 4789. Du kan också ge en gåva direkt på denna hemsida. Märk din gåva ”Idai”.

Tack för din gåva!