2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Sydsudan hotas återigen av svält

Vilda löv från bushen får dryga ut den knappa maten.                Bild: Caritas Internationalis

Vilda löv från bushen får dryga ut den knappa maten. Bild: Caritas Internationalis

FN:s livsmedelsprogram (WFP) varnar för att mer än 5,5 miljoner människor i Sydsudan riskerar att drabbas av svält i början av år 2020. Enligt programmet är det nu en kamp mot klockan för att säkra de medel som behövs för att kunna förse dem med mat.

WFP rapporterar att det inte bara är inbördeskonflikten i landet som är orsak till bristen på livsmedel, utan också de ovanligt rika regnen under de senaste månaderna som har lett till att stora områden översvämmats. Detta tillsammans med torkan som i början av året drabbade Sydsudan har lett till att årets skörd hittills bara nått upp till strax över hälften av vad landets befolkning behöver för att livnära sig.

Översvämningarna har också lett till att tusentals boskapsdjur har dött, vilket utgör ett allvarligt hot mot den del av befolkningen som lever av boskapsskötsel.

Under 2017 hängde hotet om en svältkatastrof också över det unga landet Sydsudan. Den gången kunde hotet avvärjas tack vare massiva insatser av internationella humanitära biståndsorgan, däribland Caritas. Då drev Caritas Sverige och Caritas Tyskland ett hjälpprojekt i norra delen av landet som nådde 35 000 människor.

Nu behöver Sydsudan återigen vår hjälp för att kunna livnära sin befolkning. Du kan hjälpa till genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk din gåva ”Sydsudan”.

Du kan också ge en gåva direkt på denna hemsida genom att klicka på ”Ge en gåva” och skrolla ner till ”Caritas engagemang i Sydsudan”.

Tack för din gåva!