2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Stora behov i Zimbabwe efter cyklonen Idai

Bild: Caritas Internationalis

Bild: Caritas Internationalis

Zimbabwes katolska biskopar vädjar i ett upprop om hjälp för de människor som drabbades av cyklonen Idais härjningar då den slog till mot landet för tre veckor sedan.

Nyhetsrapporteringen kring cyklonen Idais framfart i södra Afrika har hittills främst inriktat sig på de allvarliga konsekvenserna för Mozambique. Nu vädjar också Zimbabwes katolska biskopskonferens om hjälp. I sitt upprop skriver biskoparna att regering och humanitära hjälporganisationer har kommit till hjälp för de mest trängande behoven. Men den hjälpen är otillräcklig, skriver biskoparna och vänder sig till det världsvida Caritas-nätverket med sin bön om insatser.

I sitt brev listar också biskoparna de följder som man i dagsläget känner till:

  • 280 människor har dött på grund av cyklonen.
  • 300 människor saknas fortfarande.
  • 120 000 barn har drabbats är ligger i riskzonen.
  • 250 000 människor totalt är berörda av följderna efter Idai.

Caritas Zimbabwe står i kontakt med tre andra Caritas som redan verkar i landet. Tillsammans kommer de att utforma ett program som ska sträcka sig över de 12 kommande månaderna. Programmet kommer att innehålla både akut omedelbar hjälp och återuppbyggnad av de förstörda städerna, byarna och infrastrukturen.

I Mozambique är Caritas-nätverket redan igång med sina hjälpinsatser. Stora insatser har redan gjorts i städerna Beira och Chimoio, och nu börjar Caritas hjälp också nå fram till huvudstaden Maputo. I två andra städer, Quelimare och Tete, gör man upp planer för vad som behöver göras.

 

Du kan hjälpa till i det viktiga arbetet med att hjälpa de drabbade människorna i södra Afrika genom att sätta in en gåva på biståndskonto Bb 900-4789 eller swisha till nummer 900 4789. Du kan också ge en gåva direkt på denna hemsida. Märk din gåva ”Idai”.

Tack för din gåva!