2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Ny ärkebiskop en hoppets symbol i Irak

Ärkebiskop Moussa delar traditionellt ut mat till behövande. Bild: Caritas Internationalis

Ärkebiskop Moussa delar traditionellt ut mat till behövande. Bild: Caritas Internationalis

Vad betyder ”hopp” för en person som kastades ut från sitt hem av IS? Hur skapar man på nytt ett förtroende i en gemenskap som slagits sönder? Hur ser interreligiös försoning ut i Irak 2019?

Många människor på Nineveslätten i Irak har ställt sig dessa frågor. Och en av de krafter som hoppas kunna se till att man finner de rätta svaren på frågorna är ärkesbiskop Najib Mikhael Moussa OP. I januari i år blev han ny ärkebiskop av Mosul. Det är särskilt betydelsefullt, eftersom han är den förste biskop som installerats i Mosul sedan de kristna fördrevs från staden av IS år 2014.

Under de svåra åren hjälpte Moussa  de människorna som fördrivits från staden och Nineveslätten av IS. Dessutom kunde han tack vare sin utbildning som en arkivarie rädda en del av Mosuls kristna och icke-kristna kulturarv undan extremisterna som ville förstöra det.

En symbol för hopp

På grund av sitt engagemang i samhället inbjöds bland annat Caritas Irak och CRS (Caritas USA) att delta i ceremonin för den nye ärkebiskopen. Under den gav Moussa ett budskap om ”samexistens, kärlek och fred”. Hans utnämning ses som ett välsignat hopp för många.

“Att en ny biskop nu finns i Mosul är djupt symboliskt för Irak och för den kristna gemenskapen i provinsen Ninawa. Dessutom kommer ett återställt förtroende mellan de olika grupperna i samhället att vara avgörande för att vi ska kunna hjälpa inte bara de kristna, utan för att vi ska kunna hjälpa alla att leva ifred igen i Irak”, säger Hani El-Mahdi från CRS.

Han hade ett personligt samtal med ärkebiskop Moussa och tillägger:

”Han sade till oss: ’Jag tror på människor. Varje katolik bör vara en missionär för fred och försoning. Kristna kan inte leva ensamma eller isolerade’”.

Traditionell utdelning av mat

En traditionell del av en irakisk biskopsinstallation är en symbolisk utdelning av mat till de fattiga av den nye biskopen. Med tanke på såväl betydelsen av biskopsvigningen som den nuvarande humanitära krisen och de interreligiösa spänningarna i området var distributionen ovanligt stor den här gången.

”Caritas Irak hjälpte många fattiga muslimska familjer som led under IS. Den verksamheten har genomförts tack vare personal från Caritas Irak och dess frivilliga som stöds av CRS. Sammantaget fick mer än 1 000 fattiga familjer livsmedel ”, säger Nabil Nissan som är direktor för Caritas Irak.

Caritas i Irak

I dag finns nästan 2 miljoner människor som fortfarande är fördrivna från sina hem, medan 4 miljoner har kunnat återvända till sina. Caritas i Irak arbetar med att hjälpa dem alla att bygga upp sina liv och sin försörjning, liksom med hälsovård, utbildning och fredsarbete.

Förutom Caritas Irak och CRS finns ytterligare ett par Caritas-organisationer på plats. Under 2018 nådde dessa Caritas nästan 4 miljoner människor med sin hjälp.

 

Under många år har Caritas Sverige kunnat sända ner gåvor som stött Caritas Iraks arbete. Du kan bidra till det genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 och märka den med "Irak". Du kan också enkelt swisha den till 900 4789 eller ge en gåva direkt på denna hemsida.

Tack för din gåva!