2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Insamling till offren för terrorn i Sri Lanka

Begravningen av offren Saint Sebastians kyrka i Negombo.              Bild: Caritas Sri Lanka

Begravningen av offren Saint Sebastians kyrka i Negombo. Bild: Caritas Sri Lanka

På påskdagen slog terrorister till mot en rad kyrkor och hotell i Sri Lanka. Hittills har drygt 350 dödsoffer rapporterats. Vem som ligger bakom dåden är oklart, även om IS har sagt sig vara ansvarig.

En tydlig måltavla i bombdåden var Sri Lankas kristna minoritet. Värst drabbades staden Negombo strax norr om huvudstaden Colombo. Större delen av stadens befolkning är kristen och de flesta katoliker. Under påskdagens mässa i kyrkan Saint Sebastian utlöste en ensam gärningsman en bomb i den som dödade 100 människor.

Torsdagen den 25 april 2019 klockan 17:00 kommer en minnesmässa att hållas i Sankt Eriks domkyrka i Stockholm för de drabbade i terrordåden.

För att stödja Caritas Sri Lanka-Sedec och dess arbete för att hjälpa de överlevande och offrens familjer, liksom de drabbade församlingarna att bygga upp sina kyrkor igen, kan du sända en gåva till bidragskontot Bg 900-4789 och märka talongen med ”Sri Lanka”. Du kan också swisha gåvan till 900 4789 eller ge den direkt här på hemsidan.

Tack för din gåva!

 

Här kan du läsa biskop Anders Arborelius uttalande efter bombdåden:

Med stor sorg fick vi börja denna påskdag. Mer än 150 människor har dödats i bombattentat mot katolska kyrkor i Sri Lanka. Det är helt ofattbart att man just på den högtid när vi får fira Jesu seger över dödens och ondskans makter kan begå sådana brott. Vi ber för alla offer och deras anhöriga – men också för att de som gjort sig skyldiga till ett sådana våldsdåd skall omvända sig. Det finns något av utstuderad ondska och hat mot både Gud och människor när man gör något sådant. Samtidigt får vi inte förlora hoppet. Kristus har genom sin uppståndelse på korset segrat en gång för alla. Men denna påsk kommer ändå att fördunklas av det som har hänt. Långfredagen dröjer sig kvar, men vår påsktro får inte rubbas.

Ett angrepp på Guds hus är ett angrepp på all religion. Den saligförklarade kardinalen Aloysius Stepinac sade i en predikan i oktober 1941 när den stora synagogan i Zagreb hade förstörts: ”Ett Guds hus, oavsett vilken religion det tillhör, är en helig plats. Den som angriper en sådan plats får plikta med sitt liv. Ett angrepp på ett Guds hus, till vilken religion det än må höra, utgör ett angrepp på alla religiösa gemenskaper”.

Idag ber vi också speciellt för alla våra lankesiska trosförvanter här i Sverige om Guds tröst och styrka i deras sorg.

+Anders Arborelius ocd