2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Kyrkor skadade under nya strider i Damaskus

Den 23 januari 2018 skickade Caritas Syriens generalsekreterare Riad Sargi ut detta meddelande:

”Vi vill dela med oss av de senaste nyheter som nått Caritas Syrien.

De nya strider som startade den 1 januari 2018 har drabbat flera bostadsområden i Damaskus. Särskilt gäller det den Gamla staden där många kyrkor och kristna skolor är belägna. Under de senaste 20 dagarna har fem kyrkor träffats av granater, vilket har orsakat materiella skador. Många civila har dödats och skadats.

I går [22 januari] vid 2-tiden på eftermiddagen, vilket är rusningstid i Damaskus då elever lämnar sina skolor och många anställda sina arbetsplatser, började granater falla över den Gamla staden (Bab Touma, Bab Sarki och Al-Amingatan). Attacken dödade 12 människor och skadade drygt 30 personer.

Det franska sjukhuset (Saint Louis) tog emot de flesta av dem som skadats i den senaste attacken. Det är det sjukhus som ligger närmast den Gamla staden.

All Caritas-personal befinner sig i säkerhet.

Caritas Internationalis förenar sig med Caritas Syrien i bönerna för Syriens lidande befolkning.”

Sandra Awad, som är kommunikatör i Caritas Syrien, tillägger i ett meddelande den 24 januari att det är grupper med band till Al-Qaida som ligger bakom att nya strider bröt ut den 1 januari i år. De angrep då en arméförläggning strax utanför Damaskus. Det är också dessa grupper som också attackerar själva staden med granater.


Genom Caritas Sverige har många gåvor under de gångna åren kunnat gå för att hjälpa de krigsplågade människorna i Syrien genom Caritas Syrien. Den kommande fasteinsamlingen kommer att tas upp för att stödja återuppbyggnaden av Aleppo.

Du kan hjälpa oss att fortsätta stödja människorna i Syrien genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789. Märk talongen eller överföringen med ”Syrien 2018”. Du kan också ”swisha” en gåva till 900 4789 och märka det med samma ord.

Tack för din gåva!