2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

17 oktober: ”År 2030 ska fattigdomen vara utrotad”

I dag är det 25 år sedan FN:s generalförsamling förklarade att den 17 oktober ska vara den ”Internationella dagen för utrotning av fattigdom”. Med anledning av det uppmanar Caritas Europa (i vilken Caritas Sverige är medlem) att Europas länder tar sina åtagande på större allvar när det gäller att uppfylla det 1:a målet av de 17 ”globala mål för hållbar utveckling” (SDG) som FN antog 2015 med sikte på år 2030. Detta 1:a mål är att till dess ha utrotat fattigdom. Särskilt uppmanar vi länderna att de inrättar sociala trygghetssystem och andra åtgärder som omfattar alla deras medborgare, särskilt de mest utsatta (målsättning 3 inom mål 1).

Sedan den finansiella och ekonomiska krisen 2008 har betydande framsteg gjorts när det gäller att minska arbetslösheten, men de har tagits till ett högt pris. Den förda åtstramningspolitiken i många länder har satt lönerna under press, och i dag är antalet så kallade ”arbetande fattiga” högre än före krisen. Att ha ett arbete är en väg att ta sig ur fattigdom, men det gäller bara om det finns jobb för alla och att de får en skälig lön för sitt arbete.

Vad det är att vara en ”arbetande fattig” förklarar en ung arbetare som har bett Caritas Malta om hjälp att täcka sina grundläggande behov: ”Att bo i Malta kan tyckas vara som att leva i ett paradis. Det må vara sant för turister som kommer och besöker ön. Men för låginkomsttagare här är livet en kamp och det är omöjligt att planera för framtiden. Jag själv kan inte spara några pengar till slutet av månaden, eftersom min lön är mycket låg och det är svårt att leva ett värdigt liv. 3/4 av min lön är går åt till hyra och elräkningar och det är sällan som jag kan äta ordentligt. Något socialt liv har jag inte, eftersom jag inte har råd att gå ut med mina vänner”.

Sysselsättning ensam kommer dock inte att utrota fattigdomen. Det behövs också bättre välfärdssystem och en klarsynt familjepolitik. Det är dags att våra regeringschefer visar politiskt ledarskap och genomför de rättsliga instrument och finansiella resurser som redan finns tillgängliga. Caritas Europa uppmanar därför Europas länder att godta alla bestämmelser i Europarådets reviderade europeiska socialstadga och dess övervakningsmekanismer och att bedriva en politik utifrån den för att nå SDG-1 och dess målsättningar fram till 2030.

Våra ledare måste se till att ingen lämnas under fattigdomsgränsen. Det är möjligt att göra om de inför rättvisa och hållbara sociala modeller som har familjepolitiken i centrum, skapar inkluderande arbetsmarknader och säkerställer tillgång till fullgoda sociala trygghetssystem för alla. Detta är just den modell som Caritas står för”, sade Jorge Nuño Mayer som är generalsekreterare för Caritas Europa.

Den ”Internationella dagen för utrotning av fattigdom” år 2030 bör vara den dag då vi firar att fattigdomen har utrotats!

För att läsa påve Franciskus budskap (på en rad språk) på den 17 oktober, klicka här: http://w2.vatican.va/content/francesco/en/messages/poveri/documents/papa-francesco_20170613_messaggio-i-giornatamondiale-poveri-2017.html

För att veta mer om de 17 målen för hållbar utveckling, klicka här: http://www.regeringen.se/regeringens-politik/globala-malen-och-agenda-2030/17-globala-mal-for-hallbar-utveckling/

Och här: http://www.regeringen.se/regeringens-politik/globala-malen-och-agenda-2030/

Bilk: Caritas Europa