2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Många döda efter kraftiga regnfall I Sri Lanka

Sedan den 25 maj i år faller ovanligt kraftiga regn i hela Sri Lanka, men sju områden i de södra och centrala distrikten av landet har drabbats värst. Där har de flesta dödsfallen hittills registrerats, beroende på att regnandet har utlöst jordskred, och många har rapporterats som saknade. I söder står också många vägar under vatten (till exempel i distrikten Galle, Hambantota och Matara) och skolorna har varit tvungna att stänga.

”Enligt Metereologidepartementet är nu den sydvästra monsunen etablerad över landet. Man säger i en prognos att kraftiga regn och åskskurar kommer att fortsätta i många delar av landet under de kommande dagarna och att regnmängder på upp till 150 mm väntas på flera platser”, skriver fader Mahendra Gunatilleke som är direktor för Caritas Sri Lanka i en rapport som kom till Caritas Sverige den 28 maj.

Därför har Nationella organisationen för byggforskning gått ut med en varning för nya jordskred. Eftersom också vattennivåerna i de fem största floderna fortsätter att stiga har landets regering börjat evakuera dem som bor på låglänta områden utmed dem. 

Caritas Sri Lanka har sammanställt de officiella siffror som regeringens katastrofkommission har publicerat. De visar att:

  • Fjorton distrikt i landet har drabbats av de kraftiga regnen.
  • Antalet döda hittills uppgår till 100 människor och att 99 personer saknas.
  • Det totala antalet drabbade i landet beräknas till 207 290 personer.
  • Av dem har 12 007 personer kunnat förflyttas till säkrare områden.
  • Antalet hus som har förstörts rapporteras till 103, medan ytterligare 720 hus delvis har förstörts.

Fader Mahendra Gunatilleke tillägger att katastrofgrupper från Caritas Sri Lanka har skickat ut från städerna Colombo, Galle och Ratnapura till de drabbade områdena. Där delar ut nödhjälp som de tagit med sig, men som även samlats in lokalt, till de drabbade.

Du kan hjälpa dem som drabbats i Sri Lanka genom att sätta in en gåva på bidragskontot Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk din gåva med ”Sri Lanka 2017”. Caritas Sverige ser till att alla gåvor kommer fram till Caritas Sri Lanka för att stödja det fortsatta hjälparbetet.

 

Tack för din gåva! 

Flera städer i Sri lanka – bland dem Galle och Ratnapura – är hårt drabbade av de ovanligt kraftiga regnen.

Bild: Caritas Sri Lanka