2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Påvens sju förslag för att hjälpa migrantbarn

Vill du hjälpa migranter som är barn och ungdomar? Här finns sju förslag som påve Franciskus nämnde i sitt tal på den Internationella dagen för migranter och flyktingar den 15 januari 2017:

  1. Välkomna migrantbarnen barn i era hem, i era gemenskaper och i era länder. Den som tar emot ett sådant barn i mitt namn, han tar emot mig. Och den som tar emot mig, han tar inte emot mig utan den som har sänt mig (Markus 9:37; Matteus 18:5; Lukas 9:48; Johannes 13:20).
  2. Garantera att migrantbarnen finner beskydd och säkerhet i era gemenskaper och samhällen.
  3. Vi är kallade att integrera migrantbarnen i våra liv snarare än att stoppa dem vid våra gränser.
  4. Protestera med utnyttjande. Barn och unga är särskilt utsatta när det handlar om att utnyttjas i prostitution, slavarbete, langning av droger. Deras barndom stjäls från dem.
  5. Lär er mer om barnens rättigheter och arbeta för att de respekteras av ditt samhälle. Till barnens rättigheter hör rätt till hälsa och rätt till ett säkert familjeliv, rätt till utbildning och rätt till hälsa.
  6. Uppmana era regeringar att ingripa mot olika former av slaveri där det är barn som är offer.
  7. Arbeta tillsammans som människor, organisationer och nätverk för att hjälpa migrantbarnen och bekämpa slaveri och utnyttjande.

Vill du läsa hela påve Franciskus budskap på Världsdagen för migranter och flyktingar år 2017, gå till artikeln som infördes den 16 januari på denna hemsida. Temat för årets Världsdag var ”Migrantbarn, sårbara och utan röst”.

Caritas Grekland delar ut kläder och mat till migrantbarn i Aten. Barnen får också hjälp av socialarbetare, språkundervisning och kan ha roligt ett lekrum.

Bild: Natalia Tsoukala/Caritas Internationalis