2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas Syrien ger lägesrapport från Aleppo i dag

Sedan den syriska regeringssidan definitivt vunnit slaget om den östra delen av Aleppo och utropat sig som segrare den 22 december 2016 har nyheter om staden nästan helt försvunnit från medias rapportering. Men Caritas Syrien har precis skickat ut en rapport daterad den 6 januari 2017 för att ge en bild av situationen i staden i dag.

Översikt

Sedan den 24 november 2016 har 111 000 människor evakuerats från de förut belägrade delarna av östra Aleppo. Av dessa fördes 75 000 människor till den regeringskontrollerade västra delen av staden och de övriga 36 000 till Idleb och landsbygden utanför västra Aleppo vilka kontrolleras av olika rebellgrupper. Nu har människor börjat återvända till sina hem i östra delen där situationen så tillåter.

Humanitära situationen enligt FN-organet OCHA uppdaterad den 5 januari:

De mest trängande behoven på samtliga platser i och omkring Aleppo är tillgång till tak över huvudet, varma kläder, kaminer och bränsle till dem på grund av det kalla vädret.

  • Boende: I industriområdet Jibreen vid Aleppos flygplats bor fortfarande omkring 10 000 flyktingar. Omkring 37 000 internflyktingar har registrerats i västra Aleppo där de bor i överbelagda nödbostäder eller hos värdfamiljer. Drygt 28 000 internflyktingar har dessutom registrerats i nyss belägrade östra Aleppo dit de återvänt. De tar sin tillflykt till skadade byggnader där.
  • Utbildning: Uppskattningsvis 23 000 barn i skolåldern (3-17 år) i Jibreen och i västra delen av Aleppo behöver få undervisning. De flesta av dem har varit helt utan undervisning under 2 till 3 år på grund av den utdragna konflikten.
  • Tillgång till mat: Hittills har ingen brist på mat rapporterats i staden Aleppo eller i de kringliggande områdena.
  • Tillgång till vatten: Omkring 500 000 människor i staden Aleppo har inte någon normal tillgång till vatten. Det beror på att ledningarna från de båda pumpstationerna Sulaiman Alhalabi och Tishreen ännu inte har reparerats.
  • Hälsa: De medicinska fall som omgående behöver vård inkluderar: akut undernäring bland barn och kvinnor, försummade krigsskador, kroniska sjukdomar som behöver specialistvård, ”vinter-relaterade” sjukdomar och andra smittsamma sjukdomar, vaccinering och vård till väntande mödrar, liksom mentala sjukdomar. Utsatta grupper som behöver särskild uppmärksamhet inkluderar: barn under fem år, havande och ammande mödrar, äldre och patienter med mentala problem. Dessutom är det allmänna hälsoläget bland nyligen tvångsförflyttade människor försämrat på grund av den kalla vintern, överbelagda nödbostäder, dålig hygien och krigsskador som inte behandlats eller behandlats illa, samt de trauma som konflikten orsakat.

Vad gäller bristen på undervisning för barnen på flykt kommer Caritas Sveriges adventsinsamling 2016 att kunna avhjälpa en del. Omkring 500 000 kronor kommer att skickas till ett projekt som Caritas Syrien driver i västra Aleppo och som löper fram till september 2017. Projektet omfattar 6 300 barn och ungdomar.

 

Strax före nyårshelgen besökte en grupp medarbetare i Caritas Syrien åtföljda av sin ordförande biskop Antoine Audo flyktinglägret i industriområdet Jibreen för första gången. Avsikten var att göra en uppskattning av vad som nu måste göras, men också att ge barnen ”julklappar”. Drygt 1 000 barn kunde så få en plastkasse fylld med olika kex, målarbok, pennor, mössa, vantar och gummistövlar.

Detta besök rapporterades i ett inslag i en lokal tevekanal (Sama TV) och du kan se det här (på arabiska): https://www.youtube.com/watch?v=HiY01JgSu7I

Du kan fortsätta att hjälpa internflyktingarna i Syrien genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789. Märk talongen eller överföringen med ”Syrien 2017”. Du kan också ”swisha” en gåva till numret som du finner här på hemsidan under ”Ge en gåva”. Glöm inte att uppge en ”adressat”.

Tack för din gåva! 

Medarbetare från Caritas Syrien på besök i flyktinglägret Jibreen i Aleppo.

Bild: Caritas Syrien