2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Nästan 6 miljoner etiopier hotas fortsatt av hunger

Caritas Etiopien rapporterar nu att trots att antalet människor i Etiopien som hotas av svält nu nästan har halverats jämfört med situationen under 2016, så är matkrisen för 5,6 miljoner i de södra och östra delarna av landet fortsatt akut. Den siffran stöds av en ny uppdatering från FN:s livsmedelsorgan FAO.

Skälet till att det allvarliga läget fortsätter i de delarna av Etiopien är att de regn som normalt faller under perioden september till november varje år har uteblivit. Bakom ligger att den så kallade ”Indian Ocean Dipole”, Indiska oceanens El Niño, i höstas var den kraftigaste på 50 år.

Den nya torkan har regional utbredning, men slår också mot angränsande områden i Kenya och Somalia. Den medför svår brist inte bara på vatten, utan också bete för de drabbade dessa regioners många herdesamhällen.

Därför rapporteras nu att tusentals människor har flytt den nya torkans område, liksom att många fall av svår undernäring och utbrott av sjukdomar förekommer. Dessutom har dödligheten hos boskapen stigit kraftigt.

Enligt Caritas Etiopien planerar nu landets regering att köpa in livsmedel och nytt utsäde för distribution i de drabbade områdena. Samtidigt uppmuntras civilsamhället och hjälporganisationer att bidra till att det nödvändiga biståndet når fram till dem som nu riskerar att svälta.

Caritas Etiopien följer utvecklingen nära på plats. I slutet av februari avslutas det hjälpprogram till torkans offer som påbörjades i fjol. Det fick stöd bland annat från Caritas Sverige tack vare många enskilda gåvor och fasteinsamlingen 2016. I mars kan ett nytt hjälpprogram komma att sättas in för att bistå dem som nu har det fortsatt svårt.

På grund av att det allvarliga läget fortsätter i delar av Etiopien öppnar Caritas Sverige biståndskontot BG 900-4789 igen för gåvor dit. Märk din gåva med ”Etiopien 2017”. Du kan också swisha gåvan till nummer 900 4789.

Tack för din gåva!

Den fortsatta torkan i delar av Etiopien leder till att sandstormar drar över byar och betesmarker.

Bild: Caritas Etiopien