2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas lanserar insamling till orkandrabbade Haiti

Orkanen Matthew drog in över Haiti den 4 oktober 2016. Mer än 15 000 människor måste då fly sina hem och totalt behöver 350 000 människor hjälp. Caritas Haitis direktor fader Jean Hervé François beskriver orkanens effekt på landets södra delar som ”katastrofal”. Tusentals människor behöver få tillfälliga bostäder. De är hungriga och de har förlorat alla sina ägodelar.

Caritas Haiti är redan igång med att dela ut matpaket, varma måltider, filtar och hygienartiklar i de stadsdelar som drabbades av orkanen. För att kunna nå fram måste personalen från Caritas Haiti forcera blockerade vägar och ta sig över floder som nu är fyllda till bristningsgränsen med vatten.

Den första vädjan som Caritas Haiti tillsammans med Caritas Internationalis nu riktar till världen siktar på att kunna samla in minst 2,5 miljoner kronor. Det ska förse omkring 14 000 människor med mat och hygienartiklar. De senare inkluderar vattenbehållare och material för att rena vatten, liksom filtar. Prioritet kommer att ges till de människor som nu bor i nödbostäder, havande kvinnor och barn och vuxna med handikapp. Sina insatser kommer Caritas att rikta in mot i första hand städerna Jérémie och Les Cayes som ligger i sydvästra delen av landet, liksom James och Nippes i väster och nordöst.

Personal från CRS (Caritas USA) finns också redan på plats i staden Les Cayes som ligger i det hårdast drabbade området och distribuerar material för hygien, matlagning och till nödbostäder. CRS skaffar in detta material i angränsande Dominikanska republiken.

Caritas vill också varna för den ökade risken i de drabbade områden för smittsamma sjukdomar som kolera. Några fall har redan rapporterats i södra delen av landet. Caritas Haiti varnar också för att bristen på rent dricksvatten ökar riskerna.

Haiti är det fattigaste landet västvärlden. Orkanen Matthews härjningar nu är den största katastrofen som drabbat landet sedan jordbävningen 2010, då 100 000 människor dödades.

Caritas riktar ännu en vädjan till världen och det är att vi bevarar Haiti och andra länder som drabbats av orkanen Matthew i våra tankar och böner.

Du kan bidra till att Caritas ska kunna hjälpa de orkandrabbade i Haiti genom att sätta in en gåva på biståndskontot 900-4789. Märk överföringen eller talongen med ”Haiti 2016”.

 

Tack för din gåva!  

Caritas lanserar insamling till orkandrabbade Haiti

Mikai Edward har förlorat sitt hem nära stranden där hon bodde med sin make och deras sex barn. Huset låg i kvarteret Zoranje i orkandrabbade Roche Bateau.

Bild: Marie Arago/CRS(Caritas USA)