2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Nästan 20 miljoner barn i Europa lever i fattigdom

Inför den Internationella Barndagen som firas den 20 november skriver Caritas Luxemburgs medarbetare Nathalie Georges och Robert Urbé om ”minimum-inkomst” som ett sätt att komma tillrätta med fattigdomen:

Utsatta människor löper på ett särskilt sätt risken att hamna i fattigdom eller bli socialt utslagna, inte minst ensamstående föräldrar (nästan uteslutande kvinnor), arbetslösa, personer med handikapp och barn. Sålunda lever 20 miljoner barn i Europa – mer än 1 barn av 5 – under fattigdomströskeln (EU-kommissionens siffra).

Att säkerställa en tillfredsställande ”minimum-inkomst” (ska inte förväxlas med minimilön) enligt gemensamt erkänd standard på europeisk nivå skulle vara en del av en lösning på detta problem. Tillgång till tillgänglig service och öppna vägar till ordentliga jobb skulle vara andra delar av en sådan.

Åtgärder som inkluderar en “minimum-inkomst” spelar redan en viss roll i Europa när det kommer till att lindra följderna av fattigdom och social marginalisering. Men i många länder har denna ”minimum-inkomst” fortfarande för liten inverkan. Skälet är att ”minimum-inkomsten” är för låg för att kunna lyfta dem som är fattiga ut ur deras fattigdom.

Så hur borde en tillfredsställande ”minimum-inkomst” se ut? Debatten är livlig och alternativen flera. Men EMIN:s rapport (Europeiska minimum-inkomst nätverket) understryker att alla ”minimum-inkomst”-projekt måste bygga på rättigheter och fastställa en ”tillräcklig nivå för att man ska kunna leva på ett sätt som står i samklang med de mänskliga rättigheterna och vara en del av en konsekvent kamp mot social utslagning, samt uppfylla människors grundläggande behov av fysisk hälsa och autonomi som är nödvändiga för att kunna delta i samhället” (www.emin-eu.net)

”Minimum-inkomst” borde ses som en social investering. Det handlar om att satsa på människor. ”Det innebär en politik som utformas för att stärka människors färdigheter och möjligheter and stödja dem i att helt och fullt delta i arbetsliv och socialt liv. Viktiga delar av en sådan politik är utbildning, god barnomsorg, hälsovård, utbildning, stöd att finna arbete och rehabilitering” (EU-kommissionen/ http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1044&langId=en).

Det gör ”minimum-inkomst” till en del av en effektiv långsiktig strategi. Att investera tidigt i människors liv ger såväl ekonomiska som sociala vinster, särskilt vad gäller social integration och deltagande på arbetsmarknaden. Och det gagnar hela samhället genom en starka social sammanhållning med välmåga och ett bättre liv för alla.