2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas: Social rättvisa i Europa är möjlig

Den 23 november 2016 lanseras Caritas Europas senaste publikation Social rättvisa och jämlikhet i Europa är möjliga! En aktionsplan från Caritas”. Det är Caritas vision för hur motståndskraftiga sociala modeller i Europa, som ser till att alla människor får del av välfärden, kan uppnås. Visionen bygger på en analys av hur den sociala verkligheten ser ut i dag.

”Vi har ett ansvar för att befria Europa från fattigdom. Det är dags för våra länder att handla genom att sätta det gemensamma goda och de mest utsattas bästa i centrum för denna handling. Vår nya publikation ger beslutsfattare rekommendationer som kan hjälpa till att göra sociala modeller mer motståndskraftiga och effektivare för att bekämpa fattigdom och social utslagning”, säger Caritas Europas generalsekreterare Jorge Nuño Mayer.

Det är bara genom att förändra de sociala strukturer som utesluter delar av befolkningen som det går att minska ojämlikhet och fattigdom. Politiken för familj, arbetsmarknad och socialförsäkringar är nycklar i det sammanhanget. Dessa politiska områden är beroende av varandra och kan förstärka varandras framgång på ett positivt sätt. En sådan social modell klarar av att möta ekonomiska, sociala och demografiska utmaningar.

Caritas sociala modell tillhandahåller ett integrerat tillvägagångssätt för att förbättra människors välfärd. Våra rekommendationer kan ge stöd till att utforma en politik för de tre nyckelområdena (som nämns ovan), för att så effektivt uppnå solidaritet och social sammanhållning. Särskilt rekommenderar vi:

 

  • Att de länder som inte har ett månatligt barnbidrag inför ett sådant. Familjer med låg inkomst bör få ett högre bidrag.
  • Att lönejämlikhet mellan män och kvinnor garanteras. Lika lön för lika arbete.
  • Att garantera att en behovsprövad ”minimum-inkomst” som ligger ovanför fatttigdomströskeln införs (jmf artikel på denna hemsida den 17 november 2016).
  • Att skydda grundläggande sociala rättigheter genom att integrera dem som mänskliga rättigheter i den nationella lagstiftningen.
  • Att använda flexibilitetsklausulen i Stabilitets- och tillväxtspakten som tillåter EU:s medlemsländer att undanta sociala investeringar från beräkningen av de nationella budgetutgifterna.

 

Du kan ladda ner Caritas Europas nya publikation på engelska, franska, tyska och kroatiska från:

 

http://www.caritas.eu/news/social-justice-and-equality-in-europe-is-possible