2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas har skickat en halv miljon kronor till Haiti

Orkanen Matthew drog in över Haiti den 4 oktober 2016. Tiotusentals människor måste då fly sina hem. Caritas Haitis direktor fader Jean Hervé François beskriver orkanens effekt på landets södra och sydvästra delar som ”katastrofal”.

De senaste beräkningarna som haitiska myndigheter gjort tillsammans med FN-organen World Food Program och FAO visar att i orkanens spår behöver 1,4 miljoner människor i Haiti hjälp med att livnära sig. Mer än hälften av dem, eller cirka 800 000 människor, behöver dessutom annan akut hjälp som nödbostäder och sanitetsutrustning. Dessutom måste åkrar och fruktodlingar planteras om, eftersom orkanen förstörde dem.

Omedelbart efter det att orkanen dragit fram över Haiti lanserade Caritas Sverige en insamling för de drabbade på ön. Den 23 oktober 2016 togs också en stiftskollekt upp i våra katolska församlingar i Sverige.

Hittills har uppropet och stiftskollekten samlat nästan 500 000 kronor och nu sänder Caritas Sverige dem till Caritas Haiti och dess samarbetspartner från andra Caritas för att stödja deras återuppbyggnadsprogram på ön.

Förutom den nödhjälp som ännu behövs på vissa orter innehåller detta program för återuppbyggnad bekämpning av infektionssjukdomar (kolera och malaria), hjälp till reparation av hus och gårdar, nyplantering av skördar och lagning av bevattningsanläggningar och sanitetsanläggningar.

Detta återuppbyggnadsprogram, som stöds av Caritas-organisationer över hela världen, ska fortsätta fram till oktober 2017. 

Uppröjningen och återuppbyggnaden i Haiti efter orkanen Matthew har nu börjat. Här i staden Roche-à-Bateau.

Bild: Marie Arago/CRS (Caritas USA)