2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Striderna fortsätter i syriska Aleppo

Medan flyganfallen mot Aleppo fortsatte under söndagen den 1 maj 2016 nådde denna lägesrapport från Caritas Syrien vår e-postlåda i Sverige. Ännu har inte striderna mattats av. Så sent som den 3 maj rapporterade svenska media om rebellattacker mot ett sjukhus i en regimkontrollerad del av staden med dödsoffer som följd.

Här är Caritas Syriens rapport från den 30 april 2016:

”Sedan vapenstilleståndet proklamerades i Syrien den 27 februari 2016 har vapnen tystnat i stora delar av landet, men terroristgrupperna IS och Nusra-fronten ingår inte i det nya avtalet. Dessa grupper finns fortfarande kvar i delar av städerna Aleppo, Homs och i Hama-regionen, liksom nära Damaskus. Det betyder att dessa områden i princip befinner sig utanför de delar av landet som omfattas av vapenstilleståndet.

Dessvärre fortsätter striderna i regionen Aleppo och återigen har staden Aleppo kommit under tung artilleribeskjutning sedan lördagen den 23 april. Mer än 1 300 granater har träffat olika stadsdelar och de har lämnat efter sig många döda och skadade människor. Hur många som drabbats har inte kunnat fastställas, eftersom beskjutningen fortsätter ännu, men uppskattningar talar om att bara den 28 april dödades 40 människor, medan 400 skadades.  

Joseph Yeghia, som är kommunikationsansvarig i Aleppo för Caritas Syrien, informerar om att stadens sjukhus är fulla av skadade och att det är stor brist på mediciner, blod och förbandsmaterial. ”Jag passerade förbi några sjukhus i morse. Det råder ren misär därinne”, skriver han.

Ett budskap från Hanan Bali, som koordinerar Caritas Syriens arbete i Aleppo förklarar väl situation i staden som på Caritas kontor där:

Aleppo i dag den 25 april


Utanför Caritas kontor:

Lastbilar passerar hela tiden förbi i närheten fulla med skadade och döda. De flesta av dem barn…

Horisonten är fylld med svart rök…

Ambulanssirenerna som rusar förbi vill inte tystna…

 

Inne på Caritas kontor:

Jemma gråter som hon för det mesta gör vid sådana här tillfällen och hon ber Gud skydda hennes familj och kära…

Alla de unga får samtal från sina föräldrar som vill förvissa om att de är i säkerhet…

Vi lever fortfarande, men döden omger oss och vi vet inte hur länge vi kan komma undan den…

 

De här dagarna firar de ortodoxa kyrkorna sin passionsvecka och Aleppo blöder tillsammans med Jesus Kristus, ber hela världen om barmhärtighet och väntar på att uppståndelsen ska ske snart.”

Caritas Sverige har sedan 2013 kunnat förmedla många gåvor från Sverige till olika projekt som Caritas Syrien har drivit och driver inne i Syrien. Det största projektet nu pågår just i Aleppo. Det är ett matprojekt för att garantera att särskilt utsatta familjer och internflyktingar har nog för att äta sig mätta.

Du kan hjälpa oss att fortsatt kunna att stödja Caritas Syrien i dess arbete genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789. Märk talongen eller överföringen med ”Syrien 2016”.

 

Tack för din gåva! 

Fortfarande fortsätter bombningarna och artilleribeskjutningen av Aleppo. Invånarna fortsätter att fly.

Bild: Caritas Syrien