2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Läget förvärras stadigt i Burundi

För exakt ett år sedan (13 maj 2015) gjordes ett kuppförsök i Burundi mot den sittande presidenten Pierre Nkurunziza. Det var kulmen på en proteströrelse mot att han accepterat nomineringen som kandidat i det kommande presidentvalet. Problemet med det var att om han vann valet skulle det ge honom en tredje mandatperiod.

Oppositionen och den katolska kyrkan i landet ansåg att det stred mot konstitutionen och protesterade. Samtidigt utvecklades gatans protester till oroligheter och småningom upplopp. Så kom försöket till statskupp medan presidenten var på ett toppmöte utomlands. Glädjen var stor på gatorna i de centrala delarna av huvudstaden Bujumbura, men Nkurunziza kunde återvända hem samma dag. Den 15 maj stod det klart att kuppförsöket misslyckats.

Trots att presidenten den dagen deklarerade att nu rådde fred i landet fortsatte oroligheterna. De har fortsatt och ökat i styrka ända sedan dess. Våldet står både oppositionen och regeringens sida för, men regeringens övertag har hela tiden vuxit.

Nu fruktar omvärlden att konflikten i landet ska eskalera till de nivå som rådde under inbördeskriget i landet åren 1993 och 2005. Det var ett resultat av motsättningar mellan de etniska grupperna hutu och tutsi och ledde till att 300 000 människor dödades. I dag är meningarna delade om det är denna etniska konflikt har kommit tillbaka, men läget blir stadigt sämre och våldet skakar landet i grunden.

Sedan konflikten blossade upp igen 2015 har många dödats och man beräknar att 250 000 burundier har flytt till grannländerna. Läget är så allvarligt att svenska UD redan i februari i år avrådde från resor till Burundi och uppmanade svenska medborgare att lämna landet. Men sedan dess har situationen förvärrats ytterligare.

Den 12 maj 2016 rapporterade Caritas Burundi att bara under april månad i år dödades 451 människor och att 751 skadats. Samtidigt konstaterar organisationen att ingenting tyder på att de 250 000 flyktingarna skulle kunna återvända hem inom en snar framtid.

I år har också allt fler rapporter kommit om matbrist i landet. Därför har Caritas Burundi startat ett projekt för att säkra att utsatta grupper i landet har tillräckligt med mat att äta och ett annat projekt drivs för att säkerställa att dessa människor får tillgång till hälsovård. Det görs i samarbete med Cordaid (Caritas Nederländerna) och CRS (Caritas USA).

Nu håller Caritas Burundi och Caritas Internationalis dessutom på att färdigställa ett upprop (en så kallad ”emergency appeal”) riktat till hela Caritas-nätverket i världen att komma till undsättning.

Burundi är ett land stort som Småland och har 10 miljoner invånare. Det räknas som ett av världens fattigaste länder.

Caritas Sverige kunde i fjol förmedla en gåva till flyktingar från Burundi som flytt till ett av landets grannländer. Nu vill vi igen kunna stödja våra systrar och bröder i Burundi. Du kan hjälpa oss med det genom att sätta in en gåva på biståndskonto Bg 900-4789. Märk din gåva med ”Burundi 2016”. Du kan också ”swisha” en gåva – numret finner du på denna hemsida under rubriken ”Giv en gåva”.

Tack för gåva!

Från upploppen i huvudstaden Bujumbura under 2015.

Bild: Patrick Nicholson/Caritas Internationalis