2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

“Varje ansökan om asyl är unik”

I ett nyligen publicerat ställningstagande (så kallat ”position paper”) om begreppet ”säkert ursprungsland” tar Caritas Europa bestämt avstånd från tanken att använda asylsökares nationalitet som ett filter för att kunna avfärda ansökningar om asyl. Dokumentet säger Ja till individuell prövning av alla ansökningar om asyl och Nej till användningen av begreppet ”säkert ursprungsland”. Skälet är att var och en som ansöker om asyl i ett annat land har unika skäl för att göra det.

Därför uppmanar Caritas Europa nu det Europeiska parlamentet, EU-kommissionen och EU:s medlemsländer att skydda principen om individuell rätt till asyl, så som det är överenskommet i FN:s flyktingkommission från år 1951.

”Vi har tidigare kunnat se att man har använt en praxis som skiljer mellan människor på grund av deras nationalitet. De som till exempel kommer från länder i Afrika som ligger söder om Sahara har ansetts komma från ”säkra ursprungsländer” och därför fått ett deportationsbeslut omedelbart efter att de anlänt till EU-området. I många fall har de inte informerats om sina möjligheter att ansöka om skydd, vilket betyder att nationella myndigheter och EU-organ på plats har underlåtit att ge dessa människor möjlighet att söka asyl. Caritas oroas av att detta tillvägagångssätt kan komma att införas igen och att avvisningsåtgärder kommer att vidtas på grund av vilket land som ansökaren kommer från”, säger Shannon Pfohman som är chef för Caritas Europas enhet för policy- och påverkansarbete. 

Anledningen till att Caritas Europa nu gör detta uttalande är att Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) sammanträder den 27 juni 2016 för att rösta om ett förslag från EU-kommissionen om tillägg till det direktiv som reglerar detta politiska område.

“Vi ber alla Europaparlamentets ledamöter att hålla fast vid EU:s värdegrund och försvara alla människors värdighet och rättigheter. I vårt ställningstagande förklarar vi varför begreppet ”säkert ursprungsland” går rakt emot FN:s flyktingkonvention”, säger Shannon Pfohman.

Denna FN-konvention från 1951 stipulerar att flyktingar har en individuell rätt att ansöka om asyl och att de inte ska behandlas utifrån vilket land de kommer ifrån. Det för att undvika att man annars skulle rättfärdiga en diskriminering som bygger på en persons ursprungsland. Därtill finns det ett antal länder med på listorna över ”säkra ursprungsländer” som inte lever upp till EU:s så kallade ”Köpenhamnskrav”. Bland dessa krav finns demokratiska institutioner, stabilitet, fungerande rättsstat och tillgång till internationella verktyg för de mänskliga rättigheterna.

För mer information kontakta:

 

Alain Rodriguez (på svenska)

Kommunikatör på Caritas Europa

Telefon: +32 (0)2 235 26 54

Mobil: +32 (0)478 58 54 37

E-mail: arodriguez@caritas.eu

 

Marie Tempesta (på engelska)

Handläggare på Caritas Europas enhet för policy och påverkansarbete 

Telefon: +32 (0)2 235 26 55

Mobil: +32 (0)478 58 54 09

E-mail: mtempesta@caritas.eu

För att läsa hela Caritas Europas ”position paper” (på engelska) om begreppet ”säkert ursprungsland”, klicka här:

http://www.caritas.eu/sites/default/files/ce_position_paper_on_safe_countries_of_origin.pdf

Bild: Caritas Europa