2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas Irak finns på plats utanför Fallujah

Den irakiska regeringssidan har nu återtagit staden Fallujah, men lidandena för befolkningen är ännu inte över. Den 23 juni 2016 – alltså innan staden återerövrats – sände Caritas Irak oss denna rapport om läget i och kring staden. Rapporten täcker perioden 23 maj till 15 juni i år.

Fallujah är en stad i det distriktet Al Anbar och ligger cirka 70 kilometer väster om huvudstaden Baghdad vid floden Eufrats strand. År 2010 hade staden en befolkning på 326 471 människor. I januari 2014 tog IS kontroll över staden och det irakiska anfallet för att ta tillbaka den började den 23 maj i år. 

När striderna bröt ut sent i maj räknade man med att kanske 80 000 av stadens totala befolkning av drygt 300 000 fortfarande fanns kvar i Fallujah. Uppmaningar har därför riktats till båda parter i de pågående striderna – där irakiska regeringsstyrkor nu har övertaget och avancerar mot centrum – att skydda barnen och att öppna säkra flyktvägar för alla ut ur staden. För situationen inne i staden har stadigt förvärrats sedan irakiska styrkor redan i mars 2016 skar av alla försörjningslinjer in till den, vilket gjorde att priserna på matvaror redan då snabbt rakade i höjden.

Många invånare har nu lyckats ta sig ut ur staden, men läget är mycket svårt för dem. Sommarvärmen är redan tung att bära och de måste söka skydd där de kan finna det. Några kan bo hos släktingar eller familjer som upplåter sina hus och andra kan kanske finna plats i moskéer och skolor i byar som Khalidiya, Amriyat Fallujah och Al Habaniya sydost om Fallujah. I de få flyktingläger som finns i området är trångboddheten ett mycket stort problem. Bristen på mat och vatten kan snarast betecknas som akut.

Humanitär hjälp ges till alla dem som drabbats där de befinner sig och där det är möjligt, för den akuta osäkerheten gör att stor försiktighet måste iakttas av alla inblandade

Caritas Irak fortsätter att göra allt som är möjligt för att följa de människor som flytt staden. Tack vare goda kontakter med de lokala kyrkorna är det möjligt att kartlägga vilka behov som finns och vilka grupper som är mest utsatta. Eftersom Caritas Irak redan driver åtta andra program i landet finns såväl kunskap som vissa resurser i organisationen.

Dessutom fortsätter Caritas Irak att regelbundet träffa representanter för FN för att utbyta information. Tillsammans med andra Caritas-organisationer arbetar man också för att samla nödvändiga pengar till ett nytt projekt för att hjälpa människorna kring Fallujah.

Caritas Sverige har under flera år kunnat stödja Caritas Irak med gåvor som kommit in. Det vill vi gärna fortsätta att göra. Vill du hjälpa oss med det kan du sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789. Märk talongen eller överföringen med ”Irak 2016”. Du kan också ”swisha” din gåva till det nummer du finner under rubriken ”Ge en gåva” här på hemsidan.

Tack för din gåva!