2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas Syrien redo ta emot flyktingar från östra Aleppo

Intensiteten i de senaste dagarnas strider har drivit tiotusentals civila att fly den östra delen av Aleppo, trots att den bräckliga vapenvilan flera gånger brutits. FN tar tillsammans med lokala humanitära hjälporganisationer emot flyktingarna i bland annat Jibreen och Skeikh Maqsoud med mat, hälsovård, rent vatten, hygienartiklar och filtar och madrasser. Men de humanitära behoven är stora och säkerhetsläget är ytterst osäkert.

Caritas Syrien har ställt alla sina nödfonder till förfogande för att kunna hjälpa flyktingarna genom sitt kontor i västra Aleppo. Samtidigt följer man tillsammans med Caritas Internationalis hur läget utvecklar sig och kommer att sända ut den information som kan fås fram och som kan delas. Kommunikationen med Aleppo fortsätter att vara svår, men Caritas kontor i Aleppo lyckas stå i daglig kontakt med det nationella Caritaskontoret i Damaskus.

Nu upprepar Caritas Internationalis sin maning till fred i Syrien.

”Vi är alla med Aleppos befolkning”, säger patriarken Gregorios III Lahan som leder den melkitiska grekisk-katolska kyrkan till Caritas personal i Syrien. Han prisar alla organisationer som arbetar ”för att lindra tragedin och folkets lidanden”.

”Vi tackar också alla som hjälper Aleppo utifrån, för att få slut på lidandet och återställa freden i staden”, säger han.

Syrien har blivit den största krisen för Caritas-nätverket i dag. Nästan 13,5 miljoner människor i Syrien behöver stöd och av dem är 6,5 miljoner internflyktingar i landet.

Caritas Internationalis ordförande kardinal Luis Antonio Tagle säger i sitt julbudskap till Caritas-nätverket: ”Ibland verkar det vara ständig vinter och aldrig jul i Syrien. Det här kriget har varit en hård vinter för Syrien, men vi vet att det efter vinter kommer vår”.

Mer än någonsin är därför Caritas Internationalis kampanj ”Fred är möjlig i Syrien” ett verktyg att kommunicera information om den dramatiska konflikten som den syriska befolkningen lever i och att arbeta för fred i Syrien. Nu.

Lär dig mer om den kampanjen genom att klicka här: http://syria.caritas.org/

Caritas Europa har gjort en sammanställning av de senaste inläggen i kampanjen ”Fred är möjlig i Syrien”. Här finns artiklar på engelska, franska och spanska. Här finns också ”julvideo” på engelska och en infografik som sammanställer Caritas-nätverkets insatser i Mellanöstern och Irak under 2016. För att komma till denna sida, klicka här: http://www.caritas.eu/news/syria-peace-is-possible

Bild: Tammam Azzam för Caritas Internationalis