2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Adventskollekt hjälper nu flyktingar i CAR

Adventsinsamlingen 2015-2016 gjordes till förmån för barn på flykt. Fyra länder hade valts ut som mål för de medel som kom in under insamlingen och det var Libanon, Turkiet, Sydsudan och Centralafrikanska republiken (CAR). Redan under januari månad 2016 kunde 1 275 000 kronor skickas i väg i lika delar till Libanon, Turkiet och Sydsudan för olika projekt som ser till att flyktingbarn får tillgång till mat, skola, boende och hälsovård. Men att överföra de 425 000 kronor som skulle till CAR visade sig vara svårt.

Skälet till det var att läget i CAR hade förvärrats allvarligt sedan adventsinsamlingen planerades tills det var dags att överföra pengarna till Caritas CAR. Den politiska instabiliteten i landet och de många striderna mellan olika beväpnade grupper gjorde det näst intill omöjligt för Caritas CAR att fullfölja sina projekt. Läget fortsätter att vara mycket kaotiskt.

Men till slut lyckades Caritas CAR med hjälp av Caritas Internationalis och Cordaid (Caritas Nederländerna) ställa ett projekt på fötter för att hjälpa internflyktingar i stiftet Bambari i södra delen av mellersta CAR. Projektet löper till en början över två månader och bekostas helt av de pengar som kommer från adventsinsamlingen genom Caritas Sverige. I juni i år kunde det komma igång.

I området kring stiftsstaden Bambari finns en stark koncentration av olika beväpnade grupper och strider mellan dem är vanliga. Därför flyr människorna från landsbygden in till staden som nu har flera flyktingläger. I tre av dem – Notre Dame de Victoire, PK8 och Aviation – arbetar nu det lokala Caritas Bambari för att hjälpa de 13 732 personer som sökt skydd där.

Enligt den rapport för projektets första månad som Caritas Bambari just sänt till oss på Caritas Sverige har redan 9 255 människor kunnat få hjälp. Nu i projektets inledning gäller det att ordna tillgången till mat och vatten för flyktingarna och inte minst att få ordning på de hygieniska förhållandena i lägren. Förutom hygienen prioriteras att barnen får tillräckligt att äta, liksom att det finns säkra platser för kvinnorna att föda barn. Av de totalt 9 255 personer som hittills nåtts av hjälpen är 7 012 barn och kvinnor.

Parallellt med de direkta hjälpinsatserna i de tre lägren pågår också utbildningar av volontärer och frivilliga som ska säkra att projektet löper enligt de riktlinjer som lagts upp.

Ett stort tack till er alla som genom adventsinsamlingen bidrog till att göra detta möjligt!

I flyktinglägret ”Notre Dame de Victoire” hjälper alla till med att få ordning på de hygieniska förhållandena.

Bild: Caritas CAR