2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Därför har påven utlyst en kollekt till Ukraina den 24 april

Påve Franciskus har utlyst att en speciell kollekt ska tas upp den 24 april 2016 i alla katolska församlingar i Europa. De insamlade medlen kommer att gå till att lindra lidandet och nöden för alla de människor som drabbas av den pågående konflikten i Ukraina.

Att det pågår en väpnad konflikt i östra Ukraina sedan våren 2014 vet vi. Alla våra medier rapporterar har rapporterat om det. Men vad som är relativt okänt är den enorma humanitära kris som denna konflikt har orsakat. Det är ett mänskligt drama som i det fördolda utspelas i Europas mitt.

Just nu råder det en bräcklig vapenvila mellan de båda parterna – den ukrainska regeringssidan och de så kallade utbrytarrebellerna. Vapenvilan innebär åtminstone att den ständiga artilleribeskjutningen från båda sidor minskat. Däremot har den humanitära situationen inte förbättrats i de drabbade områdena där läget fortsätter att vara mycket instabilt och osäkert.

Den humanitära krisen i Ukraina i några siffror:

·         Till och med december 2015 hade 9 187 människor dödats och 21 085 skadats av striderna (FN/UNHCR).

·         Cirka 1,3 miljoner människor är nu internflyktingar i Ukraina (FN/OCHA).

·         Omkring 1,1 miljoner människor har flytt till grannländerna Ryssland och Vitryssland.

·         Ytterligare 2 miljoner människor fortsätter att leva inom 15 kilometer på var sin sida om ”gränsen” i konfliktområdet som är ytterst instabilt. I detta område är råder det akut brist på mat, vatten, bränsle och hälsovård (FN/OCHA).

·         Sammanlagt beräknas drygt 3 miljoner människor i Ukraina vara i behov av humanitär hjälp (FN/UNHCR).

Det är därför som påven har utlyst en särskild kollekt på Femte Påsksöndagen – en kollekt som kommer att bli ett uttryck för vår solidaritet med dem som drabbats av konflikten i Ukraina.

Du kan också sätta in en gåva på bidragskontot Bg 900 – 4789 och märka talongen eller överföringen med ”Ukraina 2016”.

Gåvorna som kommer in går till att stödja Caritas Ukraina som med hjälp av andra Caritas-organisationer öppnat 19 centra runt om i landet för att hjälpa dem som flytt eller på annat sätt drabbats.

Caritas Ukraina gör ett hembesök hos ett äldre par i Chermalyk alldeles vid den gräns som skiljer regeringsstyrkor och ”utbrytarrebeller” åt.

Bild: Matthieu Alexandre/Caritas Internationalis