2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Adventskollekten betalar skola för syriska barn i Turkiet

Den 7 april 2016 fick vi på Caritas Sverige ett meddelande från Caritas Turkiet. Det är ett tack för den hjälp som bidraget vi kunde förmedla från stiftets adventsinsamling i fjol har inneburit för dess arbete. Det svenska bidraget på 45 000 euro har gjort att ett länge planerat skolprojekt för syriska flyktingbarn i Turkiet nu har kunnat köra igång.

Så här skriver Caritas Turkiet:

”Vi tog hänsyn till er önskan att bidraget skulle gå till de syriska flyktingbarnens utbildning och andra behov, så vi ställde upp en separat budget för det svenska bidraget för de skolaktiviteter som vi planerar ett år framåt.

Sedan den 1 mars 2016 kan skolan i en stad i Turkiet ge utbildning till 507 syriska elever på låg- och mellanstadiet (6 till 13 år). Den nödvändiga utrustningen för att kunna dra igång skolan – bänkar, telefoner och så vidare – betalades av Turkiets Utbildningsdepartement som har ett avtal med skolan (som förut kallades ”Tillfälligt utbildningscentrum inom det turkiska systemet”).

Vi betalar nu hyran för byggnaden och de månatliga kostnaderna för el, vatten, städning, liksom för en del av det skolmaterial som är nödvändigt för lektionerna. En annan organisation står för lärarnas löner och en del andra kostnader.

I Istanbul har vi också ställt upp med en ”uppmuntran” till 61 lärare och 4 administratörer vid två skolor. Lärarnas löner är inte höga nog för att räcka till att täcka en familjs behov i en storstad som Istanbul. Därför måste många lärare arbeta extra efter skoldagens slut – eller lämna skolarbetet. Med tanke på denna situation har vi gett dessa lärare en engångsbonus, men vi planerar att om möjligt kunna göra det igen vid slutet av årets ramadan (slutet av juni).”

Med denna rapport skickade Caritas Turkiet en detaljerad budget för hur vårt svenska bidrag på 45 000 euro kommer att användas under det år som nu löper fram till den 1 mars 2017. Om ni är intresserade kan ni den få via mejl genom att kontakta Caritas Sverige.

Syriska flyktingbarn går i skolan. Här är det i Caritas Libanons skola i Dahr El Ain nära Tripoli till vilken en annan del av fjolårets adventsinsamling skickades.

Bild: Matthieu Alexandre/Caritas Internationalis