2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas startar nytt flyktingprojekt i Makedonien

Caritas Makedonien och Caritas Internationalis har tillsammans just startat ett nytt flyktingprojekt i Makedonien. Projektet har en total budget om cirka 5 miljoner kronor och är en del av Caritas-nätverkets hjälpinsatser för flyktingarna i en rad länder i Europa.

”Den viktigaste utmaningen just nu är det stora antalet människor som kommer till oss, liksom vädret som stadigt bli sämre. De som kommer har upplevt krig. De har rätt att bli behandlade som våra systrar och bröder. Vår prioritet är att ge dem varm mat och kläder som skyddar dem mot vinterkylan som är på väg”, säger Kostadin Hristoy som samordnar Caritas Makedoniens krisinsatser.

Under oktober månad i år korsade mer än 5 000 människor Makedonien varje dag. De tillhör den stora exodus där hittills omkring 700 000 människor har korsat olika delar av Medelhavet under 2015, vilket gör den till den största europeiska flyktingkrisen sedan Andra världskriget.

De som nu är på väg genom Grekland, Makedonien, Serbien, Kroatien, Ungern och Slovenien får räkna med att vädret med den annalkande blir sämre och kylan kommer snart att vara ytterligare ett problem. Dessa flyktingar reser med nästan inga ägodelar och de flesta stannar bara ett par timmar vid varje uppehåll. De flesta bland dem är män, men omkring 40 procent är kvinnor och barn.

Caritas Makedonien kommer nu att ha tre centrum för sin flyktinghjälp: på den södra gränsen mot Grekland, på den norra gränsen mot Serbien och i huvudstaden Skopje. I staden Gevgelija i söder ska 500 personer varje dag få varm mat. I Tabanovce i norr ska de få matpaket med sig, eftersom de stannar kortare tid där. Hjälpen kommer i första hand att rikta sig till kvinnorna och barnen, men alla i behov av hjälp kommer att kunna få också hygienartiklar och varma kläder.

En mindre del av det nya programmet ska hjälpa också nödlidande makedoniska familjer.

Bidragskontot Bg 900-4789fortsätter att vara öppet för gåvor som kommer att skickas vidare för att hjälpa flyktingarna på väg. Märk din gåva ”Flyktingar 2015”.

Många gåvor har redan kommit in till bidragskontot och Caritas Sverige har hittills kunnat skicka nästan 300 000 kronor för att stötta Caritas Kroatiens hjälparbete och nästan 500 000 kronor som bidrag till Caritas Greklands insatser för flyktingarna.

Caritas Makedoniens hjälparbetare vid landets norra gräns mot Serbien.

Bild: Caritas Makedonien