2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Rapport från Caritas Syrien om krigets Aleppo

Den 2 juni 2015 skickade Caritas Syrien ut denna lägesrapport från Aleppo som sedan i april månad i år har stått under mer eller mindre ständig beskjutning. Innan inbördeskriget bröt ut 2011 var staden, med en stor kristen minoritet, den folkrikaste i Syrien med sina drygt 2 miljoner invånare.

”Sedan i april är situationen i Aleppo mycket allvarlig och den är nu den sämsta på tre år. Många delar av staden har utsatts för raketanfall och tung artilleribeskjutning som resulterat i stora förluster både av människoliv och rent materiellt.

Den gamla staden – Biskop Farhat-torget – Al-Tellal

Detta är den antika delen av Aleppo som med sina arkeologiska utgrävningar och historiska kyrkobyggnader var ett viktigt turistmål. Det har utsatts för tung beskjutning som har förstört många byggnader, flera kyrkor och sjukhemmet som drivs av S:t Vincent de Paul-sällskapet.

I en av attackerna den 7 april 2015 dödades Safouh Al-Mosleh, som var medlem av Caritas Syriens centralkommitté.

Tre veckor senare den 26 april var raketbeskjutning särskilt kraftig och ledde till två stora underjordiska explosioner med våldsam ödeläggelse som följd. I detta anfall skadades den maronitiska kyrkan på Biskop Farhat-torget. Många familjer tvingades också då fly bort från Al-Tellal-området, bland dem Mariana Alissa som arbetar på Caritas Syriens Aleppokontor.

Al-Suleymanieh området – Al-Kalassgatan

Detta är en stadsdel där medel- och arbetarklass bor, men det finns också många fattiga familjer här. Den 11 april utsattes den för ett kraftigt raketanfall som gjorde enorma skador på byggnader i området. Många familjer dödades under anfallet. I den här stadsdelen bor många Caritas-medarbetare, bland dem Roula Mikhail, Joseph Yaghiya, Essa Tahan och Emmanuel Mallows. De tvingades se sina hem skadas eller förstöras den dagen och två av dem har tvingats sätta sig i säkerhet i ett annat område av staden eller landet.

Förutom de nu nämnda områdena utsätts också Al-Jamilia, Al-Azizia, Al-Hamidia, Al-Niall och Al-Sayyed-Ali för ständig beskjutning. Enligt vår bedömning finns det inte längre några säkra områden i Aleppo.”

Fadia Nasser på Caritas Syrien, som skickade ut denna rapport, ber oss alla att förena oss med de kristna i Syrien i deras bön för landet.

Den maronitiska kyrkan vid Biskop Farhat-torget i Aleppo i juni 2015.

Bild: Caritas Syrien