2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Människor fortsätter att fly från Hakasseh i Syrien

Striderna mellan syriska regeringsstyrkor och IS fortsatte i går både i och omkring staden Hakasseh i Syriens nordöstra hörn. De bröt ut den 25 juni 2015 och har nu tvingat en stor del av befolkningen att lämna staden. Eftersom striderna ännu pågår fortsätter människor att lämna staden.

Befolkningen i Hakasseh uppskattades till 700 000 personer innan våldet slog till med ett granatregn över staden. Av dem uppskattas nu åtminstone 100 000 människor ha flytt till säkrare städer i närheten som Qamishli, Al-Malkiyah, Al-Derbasiyah och Amuda. Många av dem som nu flyr människor som redan tvingats bort från Raqqah, Deir Ezzor och så vidare.

Hakasseh har ett mycket utsatt läge i Syrien. Staden ligger öster om just Raqqah, som räknas som IS’ huvudstad, och Deir Ezzor och är därför mer eller mindre avskuret från resten av landet.

De som nu lämnar Hakasseh är i första hand människor som tillhör religiösa minoriteter. Bland dem är många kristna och alla kristna tros nu ha lämnat staden. Oron bland de kristna i regionen är nu att samma scenario som utspelat sig i Hakasseh kommer att upprepas i staden Qamishli som likt Hakasseh har en stor kristen befolkningsgrupp.

”Vi är särskilt oroliga för de kristna i regionen. För ett par månader sedan tvingades invånarna i 36 kristna byar fly sina hem. Vi fruktar att samma sak ska upprepas i Hakasseh och Qamishli där ett stort antal kristna bor”, säger biskop Antoine Audo som är ordförande i Caritas Syrien.

Caritas Syrien finns på plats i denna syriska region. Dess center i Hakasseh har nu stängts, men all personal och utrustning har kunnat föras över till centret i Qamishli och där råder febril verksamhet.

Caritas Syrien har redan gjort upp planer för alla eventualiteter och hjälper nu dem som tvingas fly med boende, mat, hälsovård och kläder i Qamishli och Malkieh”, säger biskop Audo.

I arbetet med att hjälpa flyktingarna i Qamishli med omnejd samarbetar Caritas Syrien nu med andra hjälporganisationer som finns i området.

Kriget i Syrien har nu pågått i över fyra år. Mer än 200 000 dödsoffer har krävts och den materiella förödelsen är massiv. Mer än 7,5 miljoner syrier är på flykt inom landets gränser och ytterligare omkring 4 miljoner syrier har sökt skydd utomlands.

Caritas Sverige skickar med jämna mellanrum bidrag till Caritas Syrien för att stödja dess arbete. Nu senast den 26 juni 2015 sändes 350 000 kronor från årets fasteinsamling och de många privata gåvor som fortsätter att strömma in till Caritas Syrien. Pengarna ska användas för ett matprojekt till särskilt utsatta människor i Aleppo.

Du kan hjälpa oss hjälpa att fortsätta hjälpa genom att sända en gåva till Caritas Sverige biståndskonto Bg 5810-1312. Märk din gåva med ”Syrien 2015” på talongen eller överföringen.