2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

USA hotar med sanktioner för stoppa kriget i Sydsudan

Inbördeskriget i Sydsudan har fortsatt med ökad intensitet under de senaste månaderna och nya rapporter om övergrepp har kommit. Senast i juni 2015 kom en FN-rapport som hävdar att sydsudanesiska regeringstrupper påbörjat en ny våldskampanj främst riktad mot kvinnor och barn bland den delen av befolkningen dem som de ser som sin fiende. Rebellgrupper som kämpar mot regeringen anklagas för liknande övergrepp.

Sedan den väpnade konflikten i landet mellan dess president Salva Kiir och hans före detta vice-president Riek Machar bröt ut i december 2013 beräknas drygt 50 000 människor ha dödats och omkring 1 miljon människor ha drivits på flykt från sina hem.

Detta har nu fått USA att reagera. Vid ett besök i Addis Abeba den 26 juli i år kommenterade president Barack Obama de stridande parternas ovilja att nå ett avtal under en presskonferens:

”Vi har inte tid att vänta längre. Situationen i landet blir bara värre och värre. Om vi inte ser ett genombrott senast den 17 augusti, kommer vi att överväga vilka andra instrument vi kan ta till för att öka trycket.”

Amerikanska ämbetsmän lät förstå att om de båda stridande parterna inte kan nå ett avtal om eldupphör, kommer en ”plan B” att sättas i verket av USA. Den kunde innebära ett vapenembargo mot landet och sanktioner mot vissa individer som frysning av deras tillgångar och möjlighet att resa.

I mitten av juli i år sade sig den Afrikanska Unionen vara beredd att skicka fredsbevarande trupper till Sydsudan om ett avtal om eldupphör inte nås inom kort.

Den 31 juli möttes Sydsudans kristna råd med representanter från alla de kristna kyrkorna i landet. Efter mötet upprepade rådet sin appell till de båda stridande parternas ledare att skriva på ett avtal.

”Sedan vi offentliggjorde vårt första uttalande den 17 december 2013 har vi gång på gång krävt ett omedelbart och villkorslöst slut på striderna. Kriget måste sluta omedelbart. Det finns inget moraliskt försvar för detta meningslösa krig. Det är oacceptabelt att människor fortsätter att döda och dödas, medan våra ledare tvistar om makt, positioner och procenttal”, skriver de kristna ledarna bland annat.

Caritas Sverige har under kriget vid flera tillfällen kunnat skicka insamlade medel för att stödja Caritas Sydsudans arbete för att mildra befolkningens lidande. Senast sändes i juni i år nästan 300 000 kronor av Fasteinsamlingens medel till det lidande landet.

Vill du bidra till att vi ska kunna fortsätta att stödja arbete för Sydsudans flyktingar kan du sätta in en gåva på Caritas Sveriges bidragskonto Bg 5810-1312. Märk din gåva ”Sydsudan 2015”.

Bild: Gabriel Dhieu/Caritas USA (CRS)

Frivilliga från Caritas Sydsudan delar ut material till nödbostäder i ett flyktingläger i staden Agok i maj 2014.