2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas Sverige lanserar ett eget 90-konto

I början av juni i år beviljade Svensk Insamlingskontroll rätten att inneha 90-konto till Trossamfundet Romersk-katolska kyrkan (som motsvaras av Stockholms katolska stift). Caritas Sverige är en del av Stockholms katolska stift och en månad senare var det klart att organisationen av det fått ett eget 90-konto för sin insamlingsverksamhet.

Caritas Sveriges 90-konto är genom bankgiro direkt kopplat till dess så kallade ”biståndskonto”. På det kontot finns endast de gåvor som samlas in eller som sätts in direkt på det. De går sedan vidare till dem som behöver hjälp av olika skäl utan att något avdrag görs.

 

Nu lanserar Caritas Sverige sitt 90-konto och uppmanar givare att från och med nu enbart använda sig av det nya bankgironumret:

                                                                                                   

Bg 900-4789

 

För att erhålla rätten att inneha 90-konto måste en organisation uppfylla en rad högt ställda krav. Ett av de kraven är att högst 25 procent av de insamlade medlen får gå till administration. Stockholms katolska stift har valt att låta 100 procent av de insamlade medlen som kommer in till Caritas Sverige gå vidare till ändamålet. Ingen andel av de insamlade pengarna går således till administration. I stället används stiftets egna medel för att täcka kostnaderna för administration och insamling och ses som stiftets bidrag till den karitativa verksamheten båda utomlands och i Sverige.

Bland de andra kraven för att få 90-konto är att Svensk Insamlingskontroll ska granska årsredovisningen och följa upp att insamlade medel används på rätt sätt samt att det finns ett tydligt och klart syfte med insamlingarna.