2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Ukrainakriget - Caritas arbete i Sverige

 

Caritas Sverige möter den ökande flyktingströmmen från kriget i Ukraina genom en rad insatser. Insatserna genomförs både av Caritas enskilt och i samarbete med andra ideella organisationer.

Volontärpool

Vi har skapat en volontärpool med frivilliga för att i så stor utsträckning som möjligt möta de nyanlända vid ankomsten till Sverige.

I den mån antalet volontärer räcker finns de på plats på färjeterminalerna i södra Sverige och Nynäshamn, på Skavsta flygplats samt på Migrationsverkets mottagningscentra i Stockholmsområdet (Sundbyberg, Märsta och Hägersten)

I mottagningscentret på Skavsta flygplats samarbetar vi med Migrationsverket, gränspolisen, Svenska Kyrkan, Rädda Barnen och Röda Korset.

Vill du bli en av våra volontärer? Välkommen att höra av dig på e-post caritas@caritas.se . Kunskaper i ukrainska, ryska eller polska värderas högt.

Samordning av erbjudanden om hjälp

Vi tar emot erbjudanden om hjälp från privatpersoner och företag om:

  • Tillfällig bostad
  • Transporter
  • Gåvor (gosedjur, leksaker o dyl)
  • Att vara kontaktperson/-familj, att helt enkelt vara en medföljande medmänniska som kan stötta en nyanländ flykting och hjälpa personen att finna sig till rätta i det nya landet.

Vi har hittills blivit erbjudna ca 300 tillfälliga boendeplatser runt om i Sverige.

Vill du också erbjuda hjälp? Välkommen att höra av dig på e-post caritas@caritas.se

 

Samarbete med katolska församlingar

Stockholms katolska stifts samtliga församlingar har mobiliserats för att hitta volontärer som kan erbjuda tillfälliga boendeplatser, agera som kontaktpersoner/-familjer och (bland annat genom Caritas Ungdom) stötta ukrainska ungdomar.

 

Samarbete med myndigheter och ideella organisationer

Caritas Sverige har täta kontakter med representanter för regeringen, polisen, länsstyrelserna, Migrationsverket, m.fl. myndigheter och förser dem med information samt informeras om vilken typ av hjälp som behövs.

Vi har också regelbundna kontakter med andra aktörer inom det civila samhället, kyrkor, samfund och hjälporganisationer.

 

Insamling

Caritas Sverige har en pågående insamling till den krigsdrabbade befolkningen i Ukraina. Kollekten i Stockholms katolska stifts samtliga kyrkor togs söndagen den 6 mars upp till förmån för insamlingen.

De insamlade medlen kommer att gå till arbetet med krigsdrabbade människor som bedrivs av Caritas Ukraina (i östra Ukraina), Caritas Spes (i västra Ukraina)  och Caritas i grannländerna (Polen, Slovakien, Ungern, Moldavien och Rumänien).

Mötesplats Caritas

Mötesplats Caritas i Stockholm är en mötesplats för flyktingar, migranter, asylsökande och nyanlända. Vi erbjuder en trygg och välkomnande miljö, medmänskligt stöd, samtal, gemenskap, information, rådgivning och fika.

Mötesplatsen är bemannad med Caritas anställda, praktikanter och volontärer. Läs mer här.

 

Har du frågor? Kontakta oss på e-post caritas@caritas.se eller på telefon

08 - 50 55 76 72

070-963 45 01

eller 070 - 287 89 70