2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Så hjälper du flyktingar från krigets Ukraina

Ukrainska flyktingar på en tågstation i Polen. Bild: Caritas Poland

Ukrainska flyktingar på en tågstation i Polen. Bild: Caritas Poland

Vill du hjälpa människor som är på flykt från kriget i Ukraina? Det här är hjälpen som behövs mest just nu:

Pengar

Caritas Sverige har en pågående insamling till Ukraina. De insamlade pengarna används av de Caritasnätverk som ger direkt hjälp till de krigsdrabbade. Det är Caritasnätverken inne i Ukraina (Caritas Ukraina och Caritas Spes som har 69 operativa enheter runt om i landet) och Caritasnätverken i grannländerna (Polen, Slovakien, Rumänien, Moldavien och Ungern). 

Du kan ge din gåva genom:

Swish 900 4789

Bankgiro 900-4789

Märk gåvan: Ukraina

 

Tillfälligt boende i Sverige

Enligt Migrationsverket kommer det ta tid att ordna boende till alla flyktingar som kommer till Sverige. Därför kan det behövas hjälp med tillfälligt boende.

Vill du ta emot en eller flera flyktingar i ditt hem, sommarstuga osv. kontakta oss på caritas@caritas.se

 

Transport av nyanlända

Det kan även behövas hjälp med transport av nyanlända från flygplatser och hamnar. Vill du hjälpa till med transport kontakta oss på caritas@caritas.se

 

Insamlingar och gåvor

När det gäller saker som samlas in till de krigsdrabbade (kläder, hygienartiklar och andra förnödenheter) är vår rekommendation: Skicka inte din insamling till utlandet utan skänk sakerna till de flyktingar som anländer till Sverige. Caritas Sverige tar gärna emot gosedjur och hygienartiklar, däremot inte kläder.

Har du behov av kläder till flyktingar som du hjälper hör av dig till oss på caritas@caritas.se

Grannländerna upplever just nu stora problem pga. mängden skänkta saker som har strömmat in från givare runt om i Europa.

De nationella Caritasnätverken i mottagarländerna, som har god överblick över behoven, vill helst köpa in det som behövs på plats i respektive land, för att därigenom också stötta den lokala ekonomin.

För att arbetet ska bli så effektivt som möjligt har Caritas Sverige inlett samarbete med Ukrainska katolska missionen, Nordic Ukraine Forum, andra kyrkor och samfund samt andra organisationer inom det civila samhället.

Läs också den senaste uppdateringen på Stockholms katolska stifts hemsida.