2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas Zimbabwe hjälper trots corona

En matranson med stapelfödan i Zimbabwe: majs. Bild: Isabel Corthier/Caritas Internationalis

En matranson med stapelfödan i Zimbabwe: majs. Bild: Isabel Corthier/Caritas Internationalis

Till de svårigheter som redan plågar befolkningen i Zimbabwe – ekonomisk kris och rekordtorka – har nu också corona-epidemin slagit till i landet. Trots den fortsätter Caritas Zimbabwe sin utdelning av mat till behövande utsatta grupper, skriver organisationen i ett uttalande.

För att kunna göra det har man satt in en rad försiktighetsåtgärder:

  • I samarbete med lokala hälsovårdsmyndigheter säkrar man att förebyggande råd och hjälpmedel sprids.
  • Vid alla utdelningsställen finns stationer för handtvätt – tvål och vatten eller handsprit – för både personal och de som tar emot hjälpen.
  • Caritas ser också till att inga folksamlingar bildas vid utdelningsställena, bland annat genom att utöka antalet ställen och genom att organisera köerna.

Dessutom gör Caritas Zimbabwe nu sitt yttersta för att kunna ge mer hjälp vid ett mindre antal tillfällen. Samtidigt med mathjälpen ger man också hälsovårdsråd för den rådande situationen på så många lokala språk som möjligt.

I sitt uttalande understryker organisationen att den gör sitt bästa för att säkra jämlik tillgång till hjälpen för alla behövande och utan att någon diskrimineras.

Den 20 mars publicerade också Caritas Zimbabwe ett magasin som beskriver den stora insats som organisationen gjorde efter det att cyklonen Idai slagit till mot landet i mars i fjol. Cyklonen drabbade flera länder i södra Afrika och de som fallit offer för den kunde få hjälp genom ett gemensamt agerande av världens Caritas-organisationen. Bland annat kunde Caritas Sverige sända ner drygt 200 000 kronor som kommit in som gåvor till det ändamålet.

Du kan läsa och ladda ner Caritas Zimbabwe rapport genom att klicka här.

Caritas Sveriges fasteinsamling går i år till att stödja just den hjälp som Caritas Zimbabwe håller på att ge till dem som hungrar i landet. Du kan bidra till det stödet genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 eller swisha den till 900 4789. Märk din gåva med ”Fastan 2020”.

Du kan också ge en gåva direkt på denna hemsida genom att klicka på ”Ge en gåva”-knappen och skrolla ner till ”Fasteinsamlingen 2020”.

Tack för din gåva!