Aleppo

Foto: Caritas Internationalis

Foto: Caritas Internationalis

Efter nästan åtta års krig börjar nu människorna i Aleppo så sakta fokusera på framtiden. Kriget i Syrien har skördat hundratusentals dödsoffer och lagt många städer i ruiner. I dag är mer än 12 miljoner människor på flykt och drygt 13 miljoner människor är i stort behov av hjälp och understöd i olika former.

Caritas Syrien har hela tiden varit verksamma i Aleppo och det är via dem som vi på Caritas Sverige slussar de inkomna gåvorna till de behövande i staden. Caritas Syrien har drygt 100 personer anställda som arbetar i Aleppo.

Nu har hjälparbetet sakta börjat ändra karaktär från direkta hjälpinsatser till att mer handla om återuppbyggnad av staden och att ge stöd i form av ”vanlig” sjukvård, att bygga upp en mer regelbunden undervisning i skolorna och att ge stöd till de äldre som ofta glöms bort. Ett annat exempel på en insats som är mer ”normal” är att Caritas Syrien nu fått igång en fungerande cancervård vid sjukhuset i Aleppo.

Tack för alla gåvor!

Caritas Sverige har hittills bidragit med mest pengar till återuppbyggnaden av Aleppo av alla Caritas Internationalis medlemsorganisationer. Sedan våren 2014 har Caritas Sverige regelbundet samlat in och skänkt pengar till Syrien och Aleppo. Den absolut största insamlingen skedde vid fasteinsamlingen 2018 då drygt 2,5 miljoner kronor skänktes av landets församlingar.

Hittills har drygt 4 miljoner kronor skänkts av Caritas Sverige till Syrien, främst för insatser i Aleppo. Pengar har även slussats direkt till ett skolprojekt i Aleppo som gett hundratals barn möjlighet att få gå i skolan. Caritas Sveriges bidragskonto är fortsatt öppet för gåvor som skänks till Aleppo och pengar kommer fortfarande in från enskilda individer.

Aleppo reser sig så sakta ur askan. Människorna där börjar se en framtid.

Även om situationen i Aleppo har blivit mer stabil är hjälpbehovet fortsatt enormt. Du kan göra en insats för att bistå dem genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789. Märk talongen eller överföringen med ”Syrien 2019”. Du kan också ”swisha” en gåva till 900 4789 och märka det med samma ord eller swisha direkt här från webbsidan.

Tack för din gåva! 

Tillbaka till artiklar Ge en gåva