2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Situationen i Haiti

Den ständiga krisen i Haiti påverkar barnen. Foto: Caritas Haiti

Den ständiga krisen i Haiti påverkar barnen. Foto: Caritas Haiti

Haiti är ett av de fattigaste och sämst utvecklade länderna i världen. 65 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Landets ekonomiska problem, tillsammans med politisk instabilitet, har förvärrat följderna av naturkatastrofer (främst jordbävningar) på haitiska barns tillstånd, särskilt när det gäller hälsa, utbildning och levnadsvillkor.

Barns hälsa

Bara 40 procent av barnen i Haiti har tillgång till hälso- och sjukvård. Det kan vara flera mil till närmaste vårdcentral och vården är ofta inte gratis. Det gör att haitierna ofta drar sig för att besöka läkare. Det råder stor brist på barnläkare. Utbildad vårdpersonal lämnar landet på grund av politisk instabilitet och bristen på säkerhet.

Trots att hälso- och sjukvården har utvecklats och förbättrats under de senaste åren står Haiti fortfarande inför stora utmaningar.

Tillgång till mat och rent vatten

De allra flesta barn i Haiti lider av undernäring. Det påverkar deras hälsa och orsakar problem i den fysiska och mentala utvecklingen. Bristen på främst zink, jod och vitamin A i kosten gör att de inte växer som de ska. På lång sikt påverkar den utbredda undernäringen hela det haitiska samhällets utveckling.

Den dåliga tillgången till rent dricksvatten och undermåliga sanitära förhållanden orsakar stora hälsoproblem.

Många barn, särskilt de som bor på landsbygden, tillbringar ofta långa perioder med att skaffa och bära vatten, vilket sker på bekostnad av deras utbildning. Ofta är vattnet som hittas inte ens drickbart; för att vara säker måste den kokas med ved eller kol – knappa resurser som även de är svåra att skaffa. På grund av konsumtion av icke-drickbart vatten utsätts unga haitiers hälsa för sjukdomar. Dåligt vatten är en betydande dödsorsak bland barn under 5 år.

Skola och utbildning

Även om man säger att utbildning är gratis i Haiti, går bara hälften av alla barn i grundskolan. Många skolor är privata och de flesta familjer kan inte betala skolavgifter. Dessutom gör de höga kostnaderna för uniformer, böcker och annat skolmaterial det oöverkomligt för många att skicka sina barn till skolan.

Kvaliteten på undervisningen i Haiti lider också brister, då 80 procent av lärarna saknar lärarexamen. Det återstår mycket att göra för att säkerställa haitiska barns rätt till en bra utbildning.

Barnarbete

Antalet haitiska barn som arbetar som hushållsarbetare är extremt högt. 80 procent av dem är flickor. I många fall arbetar barnen under slavlika förhållanden.

Barnslaveri och kidnappningar

Det är vanligt att fattiga föräldrar, särskilt på landsbygden, skickar sina barn till städerna för att jobba hos mer välbärgade familjer. De blir ofta lurade att tro att deras barn kommer att få lön för att de utför hushållssysslor. Men sanningen är ofta att barnen inte får betalt. De hålls utanför skolan och utsätts ofta för övergrepp.

Barnslaveri är mycket vanligt i Haiti och nätverk som handlar med barn är många och aktiva. 

Det gångna decenniets jordbävningar har lett till en acceleration av barnhandelsnätverkens aktiviteter.

Sexuella övergrepp

Sexuellt våld är ett allvarligt problem i Haiti och det drabbar barn. Våldtäkter är mycket vanliga. Laglösheten i landet, dåligt fungerande polis- och rättsväsende samt låg utbildningsnivå tillhör orsakerna till att det är farligt att vara flicka och ung kvinna i Haiti.

Brottslighet

Haiti lider av alarmerande nivåer av mord och kidnappningar utförda av gäng som kontrollerar strategiska områden i landet, en situation som förvärrats av långvarig straffrihet för kränkningar av mänskliga rättigheter och brottslighet mitt i en ständigt pågående humanitär kris.

Sedan juli har situationen förvärrats. Enligt FN har hundratals människor, i synnerhet i huvudstaden Port-au-Prince, dödats och kidnappats av gängen sedan juli 2022, vilket har lett till massflykt från städerna.

Bidra gärna till Adventsinsamlingen 2022 för att hjälpa oss att hjälpa unga haitier till en bättre framtid.

Bankgiro 900-4789

Swish 900 4789

Märk din gåva Advent 2022

Stort tack!